Acai je palma plodící ovoce modrofialové barvy a pochází z Amazonie. K nám do Evropy se dostává pro potravinářské účely nejčastěji v podobě prášku, ale sehnat se dá i mražené. Svou chutí vzdáleně připomíná chuť sušených borůvek. Acai je velmi bohatým zdrojem antioxidantů, nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9, vitamínů a minerálů.

Je skvělou prevencí proti degenerativním účinkům volných radikálů, rakovině a předčasnému stárnutí. Z vitamínů je bohaté na beta-karoten (provitamin A), a vitamin E. Z minerálů pak na fosfor (důležitý pro hustotu kostí a vstřebávání vitamínů skupiny B) a vápník (zdraví kostí, zubů, regulace srdečního rytmu a alkalická rovnováha).

img_0062-2784046

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy:  5-10 minut

Ingredience:

  • 1 hrnek mražených borůvek 1 hrnek mražených jahod 1 banán 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 hrnek mandlového mléka či kokosového 
  • led, pokud nemáte mražené ovoce tak ledu ještě více
  • 1 lžíce acai prášku
  • 3 lžíce chia semínek
  • volitelně 2 lžičky lucumy – zdroj sacharidů, vlákniny, vápníku, železa, fosforu, niacinu
  • volitelně 2 lžičky baobabu – antioxidant, zdroj železa, draslíku, hořčíku, vápník

Navrch volitelně: nepražené kakaové boby – zde čerstvé jahody čerstvé borůvky kokos strouhaný (popř. domácí granola, opražené mandlové lupínky)

img_0061-8084995

Postup: Mixujte alespoň dvě minuty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang