Tento recept je rychlý a snadný. Připomíná pizzu, tak si lilečky připravte třeba v týdnu k večeři a nebo k filmu Pokud patříte zrovna mezi ty, kterým teplý tuňák z konzervy moc nechutná, tak si raději z lilku udělejte Babaganuš.

Porce: pro 2

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 15 minut

Ingredience:

  • 1 větší lilek
  • 1 cibule – nakrájené najemno
  • cca 200 g krájených rajčat v plechovce bez přidaného cukru a éček
  • 1 1/2 lžíce ghí
  • 1 česnek
  • 2 lžičky italské směsi koření – nebo si připravte vlastní smícháním: oregána, bazalky, červené papriky, majoránky, tymiánu, rozmarýnu, šalvěje, petržele
  • sůl, pepř
  • 1 větší konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • tvrdý sýr na zasypání – pecorino, parmesan, ovčí gouda
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej na zakápnutí – volitelně

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 °C. Nakrájejte lilek podélně zhruba na 0,5-1cm pláty. Na středním plameni rozehřejte na pánvi 1/2 lžíce ghí a osmahněte cibulku.

Jakmile zesklovatí, přidejte utřený česnek a nechte na pánvi za stálého míchání chvilku provonět. Poté přidejte rajčata, koření a míchejte, dokud směs nezačne lehce vařit a nezhoustne.

Ochutnejte, popřípadě dokořeňte dle vašich chutí a přendejte rajčatovou směs do misky a pánev omyjte. V čisté pánvi si rozehřejte zbylou lžíci ghí a osmahněte na ní z obou stran pláty lilku, aby pěkně změkly.

Teď už jenom přendejte jednotlivé pláty lilku na plech vyložený pečícím papírem. Navrstvěte na ně připravenou rajčatovou omáčku, dále tuňáka a zasypte sýrem. Pečte v troubě zhruba 15 minut a před servírováním lilky zasypte čerstvou bazalkou a zakápněte lehce olivovým olejem. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang