
Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z předem namočených a pak následně usušených mandlí – tzv. raw), nebo tmavé (z pražených mandlí). Co se týče toho, co je pro tělo to nejzdravější a nejlépe stravitelné – je to máslo raw. Pražené mandle však dodají máslu tu pravou chuť.
Obě másla jsou v pořádku ale jen za předpokladu, že jsou vyrobena z mandlí loupaných. Slupka je problém. Pro tělo. Tak se určitě mrkněte na etikety, z jakých mandlí je vyrobeno to, které si chcete právě koupit.

Pokud vlastníte silnější mixér, máte vyhráno. Vy ostatní se musíte obrnit pevnou vůlí a dát máslu čas, abyste mixér neuvařili. Určitě ale snadnějšímu mixování pomůžete např. přidáním kokosového oleje a trochy vody.
Mandlové máslo je možné přidat do raw energetických kouliček, raw čokoládové polevy, smoothies, dresinků nebo rovnou ze sklenice. A prý je to navíc skvělá potravina pro pleť díky obsahu vitaminu E.
Super na tomto receptu je, že k výrobě oříškového či semínkového másla podle tohoto postupu můžete použít i jakékoliv jiné oříšky a semínka.
Ingredience:
- 2 hrnky loupaných mandlí
- špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 150°. Vysypte mandle na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Potom je vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout.
Vložte mandle do mixéru a mixujte společně se solí dokud nedostanete krémovou pastu. Pokud vlastníte kvalitní silný robot, zabere vám to pár minut. Pokud ne, může mixování zabrat i 20 minut.
Během procesu bude potřeba alespoň dvakrát seškrabat mandle ze stěn mixéru. Hotové máslo se skladuje v ledničce, dá se ale skladovat i při pokojové teplotě ve vakuově uzavřené nádobě až týden.