Aperitivo Moment – borůvkovo-fialkové Cinzano, sýrové toustíky s jarními pomazánkami a vaflové tyčinky s růžovo-malinovým dipem

Magazín
aperitivomoment2b252822529-9675131

V rámci FOODBLOGu ROKU se koná ještě taková menší soutěž v soutěži – Aperitivo Moment. Většina soutěží mě nechává naprosto chladnou (nejspíš za to může můj lehce poraženecký duch, který mě většinou od jakékoli účasti zrazuje a chechtá se mi, když do toho pak stejně, i přes jeho varování a protesty, nakonec jdu a lehce si nabiju čumák), ale tahle mě nalákala, protože úkolem je připravit nějaký nápaditý předkrm či jednohubku a aperitiv. Jo, aperitiv… Ten mi už dost dlouho chybí. Až se mi chce brečet.

Už je tomu totiž přes čtyři roky, co mě zlí a nepřející lékaři (dobře, tak zdravotní problémy) donutili vyškrtnout ze svého (o té doby o dost smutnějšího) života alkohol. Totiž i do té doby jsem k alkoholu chovala poměrně neutrální vztah. Nebyla jsem ani zatvrzelý abstinent, ani nepokryté kožešinové zvíře (rozumějte totální norek).

Ale přestože naše rozloučení proběhlo poměrně poklidně a bez výraznějších dramat (kdybych se loučila s čokoládou, byla by to jiná divočina – štkala bych od rána do večera, prolévala nekonečné potoky slz a poté bych upadla do ještě nekonečnější deprese a možná by mi puklo srdce žalem), je tu přeci jen pár věcí, které mi hooodně chybí, protože jsem je neskrývaně zbožňovala.

Cinzano! Růžový (No dobře, nejsem až takový vermutový rasista, chybí mi i všechny ostatní barvy)! Aperol Spritz! Cos mi to T. udělala? Proč jsi mi ho vůbec objednávala, když mi ho pak vzápětí zatrhli? Cider! Ten mám fakt hodně ráda (měla bych správně napsat MĚLA JSEM ho fakt ráda, ale prostě pořád mám). Malibu! Ježiš, jak to mi chybí – pořád ho tajně chodím očuchávat GIN! (A co teprve gin s cinzanem. To už se zase zaplétám do svých myšlenek víc, než bych chtěla.) 

Minulý rok jsem si sice ověřila, že momentálně mi stačí zhruba půl třetinky cideru, celé jeden lok Cinzana či přičichnutí (!!!) k výparům z lahve ginu k tomu, abych jí měla jako z praku a skončila bezpečně uložená pod stolem (nebo s hlavou v míse toalety, ale to nebudeme rozvádět), jenže jsou v životě prostě okamžiky, které si přímo žádají o zapití!

Třeba když se dozvíte datum a složení komise vaší státní zkoušky… Nebo se zasnoubíte… Nebo máte narozeniny a místo oslav se budete muset učit (nebo prostě máte narozeniny)… Nebo vás čtenáři dostanou do TOP30 v hlasování o FOODBLOG ROKU. Nebo všechno dohromady!

Navíc, když máte doma už zcela jistě archivní (a jistě velmi cenné) Cinzano, ročník 2010, není co řešit K tomu si udělat pár dobrot tak akorát na jedno dvě sousta, pak těch soust spořádat asi 200 na posezení a užít si fajn večer. A pak tuhle super akci jen nazvat Aperitivo Moment a poslat do soutěže! Říkal někdo něco o zabití několika much jednou ranou?! Jo, to jsem vlastně byla já.

Borůvkovo-fialkový aperitiv na bázi Cinzano Rosé

Ingredience:

  • Cinzano Rosé
  • české borůvky (mražené nebo čerstvé)
  • třtinový cukr
  • fialkový extrakt
  • fialkový led
  • perlivá minerální voda

Postup

Den předem připravte fialkový led. Do formy na led nalijte vodu a do jednotlivých jamek nasypte květy fialek otrhané od stonků. Vložte do mrazáku a nechte zmrznout do druhého dne. 

Mražené (nebo čerstvé) české borůvky rozmixujte s cukrem a fialkovým extraktem (Květy fialek zalijte čistým 60% lihem a nechte pár dnů louhovat. Po pár dnech můžete vylouhované fialky vyměnit za čerstvé a pokračovat v extrakci, extrakt tím získá výraznější aroma.). Na dno sklenic dejte 3 lžíce borůvkového pyré a zasypte kostkami fialkového ledu. Zalijte Cinzanem až do poloviny (případně 2/3 objemu) sklenice a dolijte perlivou vodou. Podávejte s brčkem. 

Sýrové toustíky s barevnými jarními pomazánkami

Ingredience:

oblíbený sendvičový chléb

S medvědím česnekem:

  • čedar
  • ricotta
  • pesto z medvědího česneku ala Květuščina zahrádka (pouze nasekaný medvědí česnek, olivový olej, sůl a trocha citronové šťávy – geniální záležitost)
  • sůl
  • svazek ředkviček
  • polníček
  • květy fialek

S červenou řepou:

  • sýr s modrou plísní
  • ricotta
  • červená řepa
  • drcené sušené chilli
  • Schwarzwaldská šunka
  • čerstvá chilli paprička

Postup

Chleba nakrájejte na trojúhelníčky, posypte strouhaným sýrem (čedarem nebo sýrem s modrou plísní) a zapečte pod grilem v troubě nebo v toustovači. 

Připravte pomazánky. Ricottu smíchejte buď s pestem z medvědího česneku a případně špetkou soli (1 balení ricotty + 2 lžíce pesta) nebo s jemně nastrouhanou červenou řepou, chilli a špetkou soli (1 balení ricotty a 1/2 střední bulvy červené řepy). 

Toustíky zapečené čedarem potřete pomazánkou z medvědího česneku a dozdobte lístky polníčku, plátky ředkviček a fialkou. 

Toustíky zapečené sýrem s modrou plísní potřete pomazánkou z řepy a dozdobte sušenou šunkou a plátky chilli papričky. 

Vaflové tyčinky s růžovo-malinovým dipem

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky (nebo hladké pšeničné)
  • 3/4 lžíce prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 menší vejce
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce holanského kakaa
  • 1 lžíce podmáslí

Dip:

  • 250 ml smetany
  • 6 lžic řeckého jogurtu
  • 200 g krémového sýra (lučiny)
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1 lžička růžové vody
  • čerstvé maliny

Postup

Vejce vyšlehejte s olejem a podmáslím. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem. Obě směsi spojte, ale nepromíchávejte úplně dohladka. Těsto rozdělte na poloviny – jednu ochuťte vanilkovým extraktem a druhou kakaem rozmíchaným se lžící podmáslí. Rozehřejte vaflovač a lehce ho vytřete olejem. Vafle pečte dozlatova. 

Mezitím, co se opékají vafle, připravte dip. Smetanu vyšlehejte s krémovým sýrem a jogurtem do hladkého krému. Ochuťte růžovou vodou a oslaďte podle chuti. Maliny rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do krému. 

Vafle rozkrájejte na tyčinky a podávejte s připraveným dipem.

Redakce Receptik.cz

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang