Marinované tofu s chřestem, pyré z pečeného tuřínu a hrášku a okurkové Cinzano

DietníHlavní jídlaLikéry a vínaMarinádyNápojeOmáčky a dipySirupyVeganskéVegetariánskéZeleninová jídlaZeleninové přílohy

Je to docela výzva, vymyslet veganský předkrm, který by chutnal fakt hodně dobře, byl by sezónní a ještě ke všemu krásný. A tak je tady recept na marinované tofu v sójové omáčce s datlovým sirupem, chřest připravený v páře a krémové pyré z tuřínu a hrášku. A je to fakt pecka! K tomu si dejte okurkové Cinzano a přísahám, že svět bude zase o něco krásnější.

Na 4 porce a 4 drinky budete potřebovat:

Tofu:

  • 200 g uzeného tofu
  • 60 g kvalitní sójové omáčky bez lepku
  • 30 g datlového sirupu

Postup:

  1. Tofu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do mísy.
  2. K tofu přilijte sójovou omáčku a sirup a důkladně spolu promíchejte.
  3. Na pánvi opečte tofu z obou stran na sucho.
  4. Nakonec do pánve přilijte marinádu a nechte ji zkaramelizovat, aby vznikla hustější omáčka, kterou pak tofu, pyré i chřest polijete.

Chřest:

270 g zeleného chřestu

Postup:

  1. Chřest zbavte dřevnatých konců. Je to jednoduché, vždy zkuste pouze rukama odlomit dřevnatý konec a tam kde se to samo zlomí, tam je ta správná hranice. Ulomené konce pak zakrojte, aby byl chřest hezký na pohled.
  2. Do hrnce dejte vařit vodu.
  3. Když voda v hrnci začne vařit, dejte na hrnec vložku na vaření v páře, dejte do ní chřest a cca 10 minut takto chřest připravujte až je měkký, ale stále křupavý.

Pyré:

  • 700 g tuřínu
  • 115 g čerstvého hrášku
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • 250 g sójové smetany (já používám Alpro)

Postup:

  1. Tuřín zbavte slupky a nakrájejte je na menší kostky.
  2. Kousky tuřínu i hrášek rozprostřete na plech, osolte, zalijte obojí hojně olivovým olejem a promíchejte.
  3. Plech s tuřínem i hráškem dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do měkka 20 minut.
  4. Upečený tuřín s hráškem pak dejte do vyšší užší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
  5. Přidejte lahůdkové droždí a podle chuti sůl a důkladně ještě jednou promíchejte.

Okurkové Cinzano:

  • 285 g salátové okurky – oloupené a zbavené semínek
  • 300 g Cinzana
  • 150 g perlivé minerální vody San Pellegrino
  • šťáva z půlky citrónu

Postup:

  1. Okurku nakrájejte na kousky a dejte do nádoby od smoothie makeru.
  2. Přílijte Cinzano, minerálku a citrónovou šťávu a důkladně vše rozmixujte, až vznikne pěnivý drink.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang