asijsk25c325a12b-pizza-1285000

O rozsáhlé záškodnické činnosti naší kočky Sue už jsem vám vyprávěla. Nejraději ve velkém konzumuje nabíječky, sluchátka a čerstvé pečivo. Nejlepší je chleba. A nemyslete si, schování chleba nepomůže! Jak jde o pečivo, zvládne ho vyčmuchat kdekoli a cokoli taky otevřít, odklopit, vyhrabat. Sice kvituji s povděkem, že je gurmán a miluje stejný kváskový nebo olivový chleba jako my, ale čeho je moc, toho je příliš. 

Celé své obžerství totiž nedávno posunula o úroveň výš. Objevila totiž kouzlo vajec a krémového sýra. Takový šťastný den to byl. Šli jsme s milým do obchodu a narazili na svatý grál… Philadelphie, mascarpone a vejce v akci. V očích se mi rozsvítili šťastné hvězdičky. Většina žen tento stav asi zažívá spíš v souvislosti s botami, kabelkami nebo oblečením, ale no, já jsem vždycky byla trochu jiná Hopsala jsem tam radostí a pomalu tančila vítězný tanec.

Vítězoslavně jsme všechno dotáhli domů. Vejce jsem si nechala na lince, protože jsem věděla, že budu ráno péct, tak aby měla pokojou teplotu. Šli jsme si lehnout, pustili si seriál a najednou se ozvalo žuchnutí. Takový ten podezřelý zvuk, který dost neradi slyšíte v jakoukoli denní dobu, natož v noci.

Nemohlo to znamenat nic dobrého. Vyrazili jsme do kuchyně, protože z toho nezvratně koukala nějaká kočičí kulišárna. A skutečně. Sue seděla uprostřed kuchyňky u převrhnutého kartonu 15 vajec a vylizovala těch 5, co se jí podařilo rozbít. Tolik k mé radosti z 15 vajec za cenu 10 Vyprášili jsme jí kožich, prokleli jí do 13. kolene, uklidili spoušť a šli si znovu lehnout.

Druhý den z části pozůstalých úlovků vznikla roláda. Byla fakt boží. I Sue ji ocenila, když objevila odkrojené konce a ekologicky je zlikvidovala během necelé minuty. Philadelphie je prý tuze „mňaum“ No nic. Další sprďák, který mohla s naprosto ledovým klidem odignorovat. Asi potřebujeme zaříkavače koček nebo co.

A abychom se s mužem neživili jen cukrem (což fakt neděláme, nebojte), upekla jsem i tuhle boží asijskou „pizzu“. Nebo spíš obložený naan. To je vlastně jedno. Inspirovala mě k ní moje oblíbená blogerka Tieghan Gerard. Tuhle dobrotu jsem dělala už podruhé v krátké době, což potvrzuje, jak moc nám zachutnala! Takhle pizza je nejen krásně barevná, ale i svěží, pikantní a uspokojující (s klidem bych jí zařadila mezi comford food), prostě ideální mix asijské a italské kuchyně. 

Asijská „pizza“

Ingredience:

  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli

Na potření:

  • 8 lžic rajčatové passaty
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky

Na zapečení:

  • 4 vejce
  • 2 koule mozzarelly

Na obložení:

  • salátová okurka, nakrájená na kolečka
  • ředvičky nebo ředkev daikon, nakrájené na kolečka
  • mrkev, nakrájená na nudličky
  • chilli papričky, nakrájená na kolečka (odstraňte semínka, pokud se bojíte přílišné pálivosti)
  • koriandr
  • bazalka
  • černý sezam

Postup

Nejdříve připrate těsto na chleba naan. V misce smíchejte vodu, cukr a droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat zhruba 10 – 15 minut. V jiné (větší) míse smíchejte mouku, sůl, sodu a prášek do pečiva. Když je kvásek hotov, přidejte k němu teplé mléko a jogurt. Nalijte tekuté ingredience do středu suchých a míchejte vařečkou.

Když už těsto tvoří kompaktní „kouli“, propracujte ho pořádně rukama. Mělo by trochu lepit a být krásně měkké a vláčné. Pokud je extrémně lepivé, přidejte trochu mouky a dobře jí zapracujte. Misku zakryjte fólií a nechte těsto hodinu kynout na teplém místě. 

Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozdělte na 4 části (na 4 malé „pizzy“, nebo na poloviny, pokud chcete velké), přemístěte je plech vyložený papírem na pečení a naolejovanýma rukama je roztáhněte do placek (můžete samozřejmě použít i váleček). 

Passatu smíchejte s chilli a sojovou omáčkou a vzniklou směsí potřete placky. Na každou rozklepněte 1 vejce a poklaďte je na plátky pokrájenou mozarellou. Pečte zhruba 20 – 25 minut nebo dokud nebude sýr rozpuštěný a vejce pevné tak, jak ho máte rádi. 

Hotovou „pizzu“ poklaďte připravenou zeleninou, posypte koriandrovými a bazalkovými lístky a sezamovými semínky.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang