Recept na babiččiny hruškové zavařeniny

Studená kuchyněZavařeniny
babicciny-hruskove-zavareniny

Tyto hruškové zavařeniny jsou tak dobré. Babička vyrůstala na venkově v Severní Karolíně a vždycky je dělala pro rodinu. Doufám, že si na nich pochutnáte stejně jako my.

Ingredience

  • 6 šálků oloupaných, jadřinců zbavených a na plátky nakrájených hrušek
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 balení (57 g) ovocného pektinu v prášku
  • 8 šálků bílého cukru
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky mletého koření
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku

Recept je na 6 půllitrů.

Postup

  1. Zkontrolujte šest 0,5 litrů sklenic, zda nejsou prasklé a zda v nich nezrezivěly kroužky, a všechny vadné sklenice vyhoďte.
  2. Ponořte je na 10 minut do vroucí vody.
  3. Nová nepoužitá víčka a kroužky omyjte v teplé mýdlové vodě.
  4. Mezitím smíchejte hrušky, vodu a citronovou šťávu ve velkém hrnci.
  5. Přikryjte a vařte 10 minut.
  6. Vmíchejte pektin a přiveďte k plnému varu.
  7. Vmíchejte bílý cukr.
  8. Vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, asi 1 minutu. Odstavte z ohně.
  9. Vmíchejte hnědý cukr, nové koření a muškátový oříšek.
  10. Hruškovou zavařeninu naplňte do horkých sterilizovaných sklenic do 1,5 cm od horního okraje.
  11. Čistým nožem nebo tenkou špachtlí obkroužte vnitřek sklenic, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  12. Okraje otřete vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili případné zbytky.
  13. Zavřete je víčky a pevně je zašroubujte.
  14. Na dno velkého hrnce umístěte stojan a naplňte jej do poloviny vodou.
  15. Přiveďte k varu a pomocí držáku spusťte sklenice do vroucí vody 2 cm od sebe.
  16. Přilijte další vroucí vodu, aby byly sklenice zakryté alespoň o 1 cm.
  17. Přiveďte k varu, přikryjte a zpracovávejte 10 minut.
  18. Sklenice vyjměte z hrnce a nechte je 12 až 24 hodin odpočívat ve vzdálenosti několika centimetrů od sebe.
  19. Stiskněte střed každého víčka prstem, aby se víčko nepohnulo nahoru nebo dolů.
  20. Pro uskladnění odstraňte kroužky a uložte je na chladném a tmavém místě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang