Banánové ombré lívanečky s krémem z tvarohu, arašídového másla a šlehačky – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněLívanceMagazínSirupySladká jídlaSnackySnídaněZdobení z ovoce a zeleniny

A abych měla spoustu energie musela jsem připravit nějakou super snídani. Lívanečky, jak jinak! 

Tahle kombinace je božská. Zkuste to a uvidíte! Udělejte si banánové lívanečky, proložte je krémem z arašídového másla, tvarohu a šlehačky (oslaďte ho javorovým sirupem), navrch navršte karamelizované banány (fakt nebuďte líný, je to naprostá pecka) a pak už se jen vznášejte na obláčku.

Ještě – posypte to celé sekanými arašídy v čokoládě! Nebo arašídy a čokoládou, to už není tak podstatný, nejsem tyran, abych vás hnala do obchodu jen pro ně, pokud je nemáte.

Banánové ombré lívanečky s krémem z tvarohu, arašídového másla a šlehačky, karamelizovanými banány a arašídy v čokoládě 

Ingredience (bacha je to asi na milion lívanců, takže pokud nemáte čtyřhlavé stádo strávníků, tak uberte): 

Lívance:

  • 3 hodně zralé banány
  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 a 1/2 hrnku podmáslí
  • 2 lžičky kakaa

Krém:

  • 3 lžíce arašídového másla 
  • 1 měkký tvaroh
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • javorový sirup na doslazení

Karamelizované banány:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 čerstvé pevné banány
  • 125 ml smetany ke šlehání

Na posypání arašídy v čokoládě. 

Postup

Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte mouku smíchanou se sodou, práškem do pečiva, solí a chia semínky a podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků. Rozpalte pánev a začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku kakaa a pokračujte v opékání. Potom, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. 

Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem. 

V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

Arašídy v čokoládě (nebo arašídy a čokoládu) nasekejte na kousky.

Lívanečky navrstvěte na sebe podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší (jako na fotkách), ozdobte krémem, banány a nasekanými ořechy. 

Vyzkoušet stojí za to také tyto oblíbené banánové lívance.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang