Taky se občas ráno vzbudíte a říkáte si „Hmmm, dneska mám chuť být za dámu…“?! Umýt si hned po ránu vlasy, vyfénovat je do hladka (ehm, dejme tomu), rty přetřít výraznou rtěnkou, zastrčit džíny co nejhlouběji do skříně a místo nich vytáhnout šaty, nasadit velké sluneční brýle, obout boty na podpatku a jít? Přesně tuhle náladu jsem měla v pondělí… 

No dobře, nebudu vás balamutit, já předposlední krok i přes veškerou touhu téměř vždy vynechám, neb bych se díky takovým botám zabila hned u výtahu… Ověřeno A věřte mi, že na dámě s odřenými koleny není nic moc pěkného.

Ovšem nemůžu tvrdit, že bych boty na vysokých podpatcích nevlastnila. To zase ano! Jenže opravdu netuším, jak mě mohlo napadnout, že když v nich ujdu dva metry na krásně rovné podlaze obchodu s obuví, zvládnu v nich překonat i rozbitý sídlištní chodník či městské kočičí hlavy.

Můj mozek se občas někam zatoulá a dost dlouho mu trvá, než se ke mně vrátí… Proto mám doma nejen boty smrtící výšky, ale taky halenky s hlubokým výstřihem, odhalující mou extrémně plochou, bílou hruď (koho by nelákal pohled na mou krásně klenutou hrudní kost), a minisukně vystavující na odiv mé neméně bělostné, absolutně netrénované nohy do krásného, výrazného O… Ovšem halenky ani sukně mě alespoň přímo neohrožují na životě.

Vysoké podpatky jsou ovšem nejen životu nebezpečné, ale především způsobují nejednu komickou situaci… Totiž, existují mnohé ženy, které se na podpatcích pohybují s elegantní grácií, ovšem já mám tu smůlu, že patřím do druhé, stejně početné skupiny, jejíž členky se pohybují podivnými lasičkovitými přískoky, obezřetnou škobrtavou chůzí batolete či podivnou směsicí dlouhých čapích kroků a urputného houpavého pohybu.

A tahle skupina, ve které příležitostně účinkuji jako hostující hvězda, denně vhání slzy do očí nejednomu estétovi. Takže už asi chápete, že je pro moje zdraví i sebevědomí lepší nazout balerínky a vyrazit. 

Ale zpátky k touze býti dámou. Dáte si záležet, aby vám to slušelo, eliminujete hrozby, které by mohla přinést špatná volba obuvi, ale svět pořád tak nějak tuší, že si snažíte hrát na něco, co nejste, a dá vám to sežrat se vším všudy… A můžete se třeba stavět na hlavu a stejně se vám ta iluze nadčasové elegance nedaří udržet ani půl dne…

Po práci, potom, co jste se vyvarovali všem hrozícím katastrofám, nehodám a flekům (a věřte mi, to je fuška) vyrazíte vstříc velkému světu, připadáte si jako pravá lady (Audrey Hepburn by se za vás rozhodně nestyděla a rovnou by vás sebou vzala na Snídani a Carrie Bradshaw by před vámi pokorně padla na kolena a poprosila by vás o lekci stylu), nesete se s hlavou v oblacích a všichni si vás prohlíží… Počkat, počkat! Váš podezřívavý radar se poplašně rozezní…

Opravdu vás všichni okukují, protože jsem si dala záležet a jsem prostě kočka? Ne! Ovšem, že ne!! To například proto, že máte na stehnech do kůže rudě obtištěný obří puntíkovaný vzor své pracovní židle a krátké šaty ho odhalují v celé jeho kráse… A jako na potvoru nezmizí a nezmizí Ehm ano, zazvonil zvonec a pohádky o dámě byl konec… Ale na druhou stranu, přestože mé sebevědomí utrpělo citelnou ránu, pár lidí jsem asi slušně pobavila, což je fajn, protože smích je zdravý!

Naštěstí na mě doma čekaly tři zbylé bezinkové cupcakes. Nic vám nezvedne pošramocenou náladu víc! Vážně! Funguje to! Ta vůně i chuť je naprosto terapeutická, letní a úžasná… Tak si je upečte a nechte je, ať vám roztáhnou rty do spokojeného úsměvu :-)! Chutnají jako… jako léto, prázdniny u babičky, bezinková šťáva. Tak šup, ať už pečete!

Bezinkovo-mandlové cupcakes s bezinkovým krémem z mascarpone

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 50 g bezinkového sirupu
  • 150 g cukru
  • 120 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • 300 ml podmáslí

Krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanička mascarpone
  • bezinkový sirup na oslazení a ochucení

Na ozdobu cukrová srdíčka nebo mandlové lupínky

Postup

Vejce, bezinkový sirup, cukr, máslo a vanilkový extrakt vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, mandle, prášek do pečiva a sodu prosejte přes síto a spolu s podmáslím postupně zašlehejte do vaječné směsi. Těsto rozdělte do košíčků (plňte do 2/3) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte do polotuha, přidejte mascarpone a bezinkový sirup podle chuti a vyšlehejte do pevného krému. Krémem naplňte zdobící sáček.

Dokonale vychladlé dortíky ozdobíte krémem a například posypeme mandlovými lupínky nebo cukrovým zdobením.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang