Bezinky jsou dle mého názoru jedna z nejbáječnějších věcí na světě. Stačí mi k nim přivonět a úplně vidím babičku, jak dělá domácí šťávu. Navíc je mám spojené s létem, sluníčkem, prázdninami a prostě samými příjemnostmi. Letos jsem se hecla a udělala moc dobrou šťávu a také bezinkový curd (taková anglická….hmota? pomazánka? natierka?) a na oboje dokládám recept.

Na bezinkovou šťávu existuje mnoho receptů, mně nejvíc chutná takhle.

Ingredience

  • 40 květů černého bezu
  • 6 bio citron
  • 2 kg cukru
  • 40 g kyseliny citronové

Postup

  1. Natrhané květy propláchneme, 3 citrony nakrájíme na tenčí kolečka a dáme spolu se 2 litry čisté studené vody odstát v přikryté nádobě na 23 hodin (květy musí být ponořené)
  2. Po uplynutí doby přecedíme (já to dělám přes obyčejný cedník, ale ideální je přes plátýnko), kolečka citronu vyndáme, omyjeme a dáme je zpět do tekutiny
  3. Přidáme  cukr, kyselinu citronovou a vymačkanou šťávu ze zbývajících 3 citron.
  4. Zahříváme na mírném plameni dokud se na okrajích nebudou tvořit maličké bublinky (pozor – nemělo by se vařit)
  5. Uvařenou šťávu nalijeme do vyvařených skleněných lahví, pečlivě uzavřeme a necháme zchladnout. Po vychladnutí uchovávejte v lednici.

Bezinkový curd

Ingredience

  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • 200 ml bezinkové šťávy
  • šťáva z 1 citron
  • 100 g másla na kostičky

Postup

  1. Ve vodní lázni ručně šleháme vejce s cukrem.
  2. Přidáme šťávu a citronovou šťávu
  3. Šleháme a šleháme – cca 10 až 15 minut, až bude směs hustá a bude mít krémovou texturu
  4. Poté misku odstavíme z lázně a vmícháme máslo.
  5. Mícháme, dokud se máslo nespojí se směsí
  6. Nalijeme do vyvařených sklenic.

Ideální do moučníků, na chleba s máslem a na mlsání.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang