Můžete milovat japonské sushi, vietnamské Pho, italskou pizzu nebo americké burgery. Občas ale snad každý z nás dostane chuť na úplně obyčejnou českou klasiku, kterou nám dělávali v dětství babičky o prázdninách. A teď nemyslím svíčkovou, ale ty malé úžasné bramborové nočky s mákem – škubánky. Jak připravit ty nejlepší?

Jsme jeden z mála národů, který jí sladká hlavní jídla a já nedokážu pochopit proč. Určitě na ně nemám chuť každý den, ale čas od času si ho prostě musím dát. A ze všech těch žemlovek, nákypů a buchet mám stejně nejradši právě škubánky s pořádnou porcí máku.

A protože mám doma asi toho největšího milovníka máku, a protože jsem mu chtěla udělat radost, hecla jsem se a dala se do loupání brambor. Nastudovala si asi milion receptů, ale byla jsem rozhodnutá, že nechci používat klasickou mouku. A jelikož jsem doma měla jen pohankovou (která je ale hodně hladká) a jáhlovou mouku, neměla jsem stejně moc na výběr.

Samotnou mě překvapilo, jak se těsto povedlo na první pokus a škubánky byly opravdu skvělé. A pokud je doplníte skvělou švestkovou omáčkou s kapkou červeného vína, máte o skvělé jídlo nebo dezert postaráno.

Ingredience

Na 4 porce si připravíme:

  • 600 g brambor
  • 150 g jáhlové mouky
  • sůl
  • 400 g švestek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 10 ks hřebíčku
  • 0,5 dcl vody
  • 0,5 dcl červeného vína
  • mák
  • kokosový olej/ghí

A jak budeme postupovat?

Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kusy a necháme v mírně osolené vodě vařit téměř do měkka. Slijeme vodu do mísy a zpět nalijeme jen takové množství, aby byly brambory cca do 2/3 ponořené. Zaprášíme jáhlovou moukou a vařečkou uděláme do brambor několik děr. Stáhneme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut zapařit. Podle potřeby můžete přidat ještě trošku vody.

Když se mouka zapaří, stáhneme hrnec z plotny a vařečkou začneme zpracovávat hladké těsto, buďte trpěliví, bude to trvat tak deset minut než bude krásně hladké a přestane lepit. Můžete si pomoct robotem, já osobně ale dávám přednost zpracování těsta rukami.

Hotové těsto by mělo být hladké a nemělo by lepit. Pomocí dvou lžic namořených do vody tvarujeme jednotlivé škubánky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej (vegan verze) nebo ghí a škubánky na něm ze všech stran opečeme.

Omáčka

Švestky zbavíme pecek, pokrájíme na měsíčky a vložíme je do hrnce. Podlijeme vodou, přidáme skořici, badyán a hřebíček a necháme pomalu vařit. Vaříme cca 10 minut dokud se švestky téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Přilijeme víno a necháme ještě minutku povařit. Vyndáme sáček s kořením a poléváme jí opečené škubánky. Nakonec je posypeme mákem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang