Taky vás počasí tento týden totálně mátlo?! Mě tedy dokonale. Zvládla jsem promoknout na kost i se dost nepříjemně spálit. Nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, ale můj vnitřní zabudovaný radar s barometrem tento týden totálně selhal… Asi ho budu muset reklamovat… Nevíte, jak dlouhá je v tomto případě záruční doba?! Protože dva roky už mi přeci jenom nejsou a možná už je pozdě se něčeho domáhat?!

V pečení se mi naštěstí dařilo o poznání lépe. Pustila jsem se do neprozkoumaných končin dezertů bez lepku a připravila bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkoým krémem. A byla jsem moc příjemně překvapená. O svůj první (a rozhodně ne poslední) zážitek s bezlepkovým pečením se s vámi samozřejmě musím podělit (ale přísahám na svou čest, že budou i slíbené recepty na mrkvovo-dýňové cupcakes a svatební kokosky, jen je musím aspoň trochu hezky nafotit! 

Kokosky lze vyzkoušet připravit doma, není složitý tento recept na paleo kokosky.

Ale teď už k receptu…

Bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkovým krémem

Ingredience (na 12 ks):

  • 60 g zchladlého rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • ½ vanilkového lusku (semínka, prázdný lusk zapíchněte do nádoby s moučkovým cukrem a nechte ho tam, krásně ho provoní) 
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 140 g bezlepkové mouky (já použila Labetu)
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva (bez lepku)
  • 1 kávová lžička sody (bez lepku)
  • 150 ml podmáslí
  • 125 g borůvek (momentálně kanadských, těšme se na léto)

Krém:

  • 250 ml zavařených borůvek i se šťávou (můžete použít i čerstvé nebo mražené borůvky)
  • 1 bezlepkový vanilkový puding (Amylon)
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • moučkový cukr dle chuti

Postup

Troubu zahřejte na 180°C a muffinový plech vyložte papírovými košíčky. Vejce vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku, vanilkovým extraktem, cukrem a máslem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a sodou přes jemné síto a postupně spolu s podmáslím přimíchávejte do vaječné pěny. Chviličku počkejte než začnete konzistenci těsta upravovat přidáním podmáslí či mouky.

Bezlepková mouka se chová trochu jinak než obyčejná, a zatímco nejprve je těsto řídké, po chvilce samo zhoustne. Prostě mu dejte minutku čas a až potom ho dolaďte podle potřeby. Košíčky plňte do 2/3, posypte polovinou borůvek a pečte asi 12 – 14 minut dozlatova, nechte vychladnout v plechu. 

Na krém nejdříve svařte borůvky s pudinkem do husté kaše, nechte úplně vychladnout a poté prošlehejte a opatrně smíchejte s vyšlehanou smetanou. Podle toho jak moc byly sladké zavařené borůvky krém doslaďte. Naplňte krémem zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.

Vychladlé dortíky ozdobte krémem (začněte zdobit od středu po spirále směrem ven) a zbylými borůvkami. 

Recept se dá samozřejmě použít i na přípravu cupcakes s lepkem, stačí nahradit bezlepkové suroviny těmi s obsahem lepku. Obě varianty chutnají stejně dobře, vážně!   

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang