Bezovo-jahodový koláč

Koláče a buchty

Bezový sirup má rád asi každý. Použijte bez i netradičně do koláče. Určitě vám bude chutnat.

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 3x balení bílého tofu
  • 3 lžíce medu
  • 3x balení vanilkového cukru
  • 2 dl kvalitního bezového sirupu
  • 1 Zlatý klas
  • 250 g jahod
  • 1 balíček agarového želé
  • 400 ml vody
  • šťávu z 1 citronu
  • 5 PL třtinového cukru

Postup

  • Máslo rozpustíme ve vodní lázni.
  • Sušenky rozdrtíme, přidáme rozpuštěné máslo, důkladně smícháme a namačkáme na spodek kulaté formy (průměr cca 28 cm).
  • Dáme na chvilku vychladit do lednice.
  • Mezitím si připravíme střední vrstvu. Tofu rozbalíme, zbavíme ho přebytečné vody a nahrubo nakrájíme do mísy.
  • Přidáme všechny ostatní suroviny (kromě Zlatého klasu) a ponorným tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme do hladka.
  • Přidáme Zlatý klas a ještě chvíli mixujeme, dokud se úplně nezapracuje do hustého tekutého těsta.
  • Vylijeme do formy na vychlazený korpus a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
  • Po dopečení necháme vychladnout.
  • Mezitím připravíme želé. To uvaříme ve vodě s citronovou šťávou a po odstavení z ohně osladíme.
  • Navrch vychladlého koláče poklademe jahody, které zalijeme ne zcela horkým želé a necháme ztuhnout.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang