Bezový sirup má rád asi každý. Použijte bez i netradičně do koláče. Určitě vám bude chutnat.
Ingredience
- 200 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 3x balení bílého tofu
- 3 lžíce medu
- 3x balení vanilkového cukru
- 2 dl kvalitního bezového sirupu
- 1 Zlatý klas
- 250 g jahod
- 1 balíček agarového želé
- 400 ml vody
- šťávu z 1 citronu
- 5 PL třtinového cukru
Postup
- Máslo rozpustíme ve vodní lázni.
- Sušenky rozdrtíme, přidáme rozpuštěné máslo, důkladně smícháme a namačkáme na spodek kulaté formy (průměr cca 28 cm).
- Dáme na chvilku vychladit do lednice.
- Mezitím si připravíme střední vrstvu. Tofu rozbalíme, zbavíme ho přebytečné vody a nahrubo nakrájíme do mísy.
- Přidáme všechny ostatní suroviny (kromě Zlatého klasu) a ponorným tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme do hladka.
- Přidáme Zlatý klas a ještě chvíli mixujeme, dokud se úplně nezapracuje do hustého tekutého těsta.
- Vylijeme do formy na vychlazený korpus a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
- Po dopečení necháme vychladnout.
- Mezitím připravíme želé. To uvaříme ve vodě s citronovou šťávou a po odstavení z ohně osladíme.
- Navrch vychladlého koláče poklademe jahody, které zalijeme ne zcela horkým želé a necháme ztuhnout.