Brokolicová polévka s parmazánovými krutony

Krémové polévkyPolévkySlané receptySýryZeleninové polévky

Kouzlo zeleninových polévek spočívá v jejich jednoduchosti a poměrně krátké době přípravy. Vařím je proto velmi často. Co je ale trošku pozvednout a připravit do skvělé krutony, které skvěle doplní jemnou chuť zeleniny.

Ingredience

Přichystáme si:

  • ghí
  • 1 šalotka
  • 2 menší stroužky česneku
  • 1 brokolice
  • 1l zeleninového vývaru (vody)
  • sůl. pepř
  • dva plátky kvalitního chleba (já použila můj žitný kváskový)
  • cca 30 g strouhaného parmazánu
  • tymián

A jak zní postup?

Postup přípravy:

V hrnci necháme rozehřát ghí a zlehka ne něm necháme zesklovatět nakrájenou šalotku. Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě chviličku zarestujeme, aby se rozvoněl. Přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici, zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni cca 25 minut vařit. Když je brokolice měkká, polévku rozmixujeme ponorným mixerem a dochutíme solí a pepřem.

Polévku máme uvařenou, teď už jen zbývá připravit do ní vynikající vložku v podobě parmazánových krutonů. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle a smícháme ho s pořádnou porcí bylinek. Chléb nakrájíme na menší kostičky, rozložíme ho na plech vyložený pečícím papírem a bohatě zasypeme bylinkovým parmazánem. Takto necháme zapékat v troubě na 200 stupňů cca 10 minut.

Polévku podáváme s křupavými krutony, lehce zakápnutou ořechovým olejem a řeřichou.

TIP: Výborná a velmi oblíbená je také krémová brokolicová polévka, která je díky smetaně jemnější na chuť.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang