cobbler2b252812529-2051737

Nerada to přiznávám, ale vůbec nic teď nezvládám. Ze všeho nejmíň pravidelné recepty. Jsem ten nejupovídanější a nejupsanější osoba pod sluncem. Kolegyně i můj muž by vám o tom mohli vyprávět. Myslím, že každého minimálně jednou denně napadne, jestli by pomohlo praštit mě klávesnicí po hlavě. Jestli budu chvíli zticha a nebudu aspoň minutu zuřivě klovat do klávesnice. Nejspíš nepomohlo, ale naprosto jejich zoufalství rozumím.

Ale tomu strašnému vedru se povedlo mě absolutně vyřadit z provozu. Nefunguju. Nemluvím. Nepíšu. Většinu času jen sedím, a snažím se vypočítat, kolik času zbývá, než se dočista rozpustím a zůstane po mě jenom obří mokrý flek. Což můj mozek vždycky zavaří ještě víc. Nápady, které se mi obvykle honí hlavou, najednou nepřichází. Nemám chuť na nic. Ani na sladké! To je vážně ironie. 

Za poslední měsíc jsem tak zapnula troubu snad jenom jednou. O tom, že to nebyl nejlepší nápad, vám asi vyprávět nemusím. V bytě bylo už předtím asi 50°C, ale po tomhle mém kaskadérském kousku vzrostla tak na 10000°C. Ale ve finále to stálo za to.

Měli jsme totiž broskovovo-nektarinkový cobbler k snídani! Pečené ovoce schované pod sladkými bochánky těsta neodolatelně vonělo vanilkou a medem. Zkrátka pohádka. Dobře, začínám opět přemýšlet o zapnutí trouby. Držte nám palce, snad přežijeme

Broskvovo-nektarinkový cobbler

Ingredience:

  • 1 kg broskví, plochých broskví či nektarinek (já použila 3 broskve, 3 ploché broskve a 3 nektarinky)
  • 50 g krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka mořské soli
  • máslo na vymazání zapékací misky nebo litinové pánve

Těsto:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky
  • 1/2 vanilkového lusku, seminka vyškrábnutá
  • 70 g tekutého medu (já použila borovicový od Olive Hills)
  • 180 ml podmáslí nebo kefíru

Postup

Broskve a nektarinky omyjte a nakrájejte na klínky (já krájela na šestnáctiny). Můžete je i oloupat, ale není to nutné. Poté je v míse smíchejte s cukrem, vanilkou, kardamomem, citronovou šťávou a solí. Troubu vyhřejte na 180°C a zapékací misku nebo litinovou pánev o průměru 24 cm vymažte máslem a vsypte do ní ovoce.

Oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl prosejte přes jemné síto do mísy a promíchejte. Přidejte máslo a vanilku a rychle zapracujte tak, aby vznikla drobenka. Přilijte med a podmáslí a promíchejte. Krátce propracujte rukama.

Z těsta odebírejte kousky, vytvarujte z nich 7 bochánků/placiček o síle zhruba 1,5-2 cm a rozložte je na ovoce. I ze zbytku těsta udělejte bochánky/placičky a upečte je na plechu. Jsou skvělé s máslem a medem či zavařeninou.

Pečte 40-45 minut nebo dokud bochánky nejsou zlaté a ovoce není měkké a nezačne lehce bublat. Pokud bochánky rychle tmavnou a ovoce je stále příliš tvrdé, přikryjte cobbler alobalem a dopečte přikrytý. Podávejte teplé nebo vlažné a pokud chcete, můžete před podáváním lehce pocukrovat s moučkovým cukrem. Můžete servírovat i se zmrzlinou (to vřele doporučuji), zakysanou smetanou či řeckým jogurtem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang