brusinkove-kolacky-s-citronovou-polevou

Ingredience

Na koláčky:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 šálku studeného másla nakrájeného na malé kousky
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1/4 šálku polotučného mléka a další na potření
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek čerstvých nebo mražených brusinek

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru, prosátý
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C a vyložte plech pečícím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte citronovou kůru. Vmíchejte máslo, až je směs hrubá a drobivá, ale stále jsou vidět malé kousky másla.
  3. V samostatné míse vyšlehejte smetanu, mléko, vejce a vanilku. Přidejte je k moučné směsi a míchejte, aby se těsto jen spojilo, a vyklopte je na pracovní plochu, aby se rukama dokonale spojilo.
  4. Těsto zploštěte a vmáčkněte do něj brusinky, několikrát ho přeložte a zploštěte, aby se do něj brusinky dostaly.
  5. Těsto vytvarujte do tvaru kotouče o průměru asi 25 cm. Rozkrojte ho na 8 klínů a položte je na připravený plech, přičemž mezi nimi nechte několik centimetrů.
  6. Potřete koláčky trochou mléka a pečte 20 až 25 minut, dokud koláčky na povrchu lehce nezhnědnou. Před glazováním nechte zcela vychladnout.
  7. Na polevu ušlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu a pomocí šlehače nebo vidličky nakapejte na koláčky. Před podáváním nechte polevu hodinu ztuhnout.
  8. Koláčky si nejlépe vychutnáte v den, kdy jsou upečené.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang