Bulgur salát s okurkami, červenou paprikou, cizrnou, citronem a koprem

BulgurCizrnaLuštěninové salátyLuštěninySalátySlané receptyStudená kuchyněZeleninové saláty

Tento salát z bulguru ve stylu Blízkého východu s čerstvými bylinkami, nakrájenou zeleninou a cizrnou je jako velký tabbouleh.

  • Příprava: 40 minut
  • Náročnost: snadné
  • Porce: 4 až 6 jako příloha (2 až 3 jako hlavní chod)

Ingredience

  • 1 šálek bulguru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/3 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy ze 2 citronů
  • 1 velký stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 malá anglická (nebo skleníková) okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku jemně nasekaného čerstvého kopru
  • 1/3 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
  • 1 patnáctiuncová plechovka cizrny, scezená a propláchnutá

Postup

  • Přiveďte konvici s vodou k varu. Bulgur vložte do velké mísy s 1/2 lžičky soli a 1-1/4 šálku vroucí vody. Mísu pevně přikryjte saranovou fólií a nechte ji 15-30 minut odstát, nebo dokud se všechna voda nevstřebá. Nechte zchladnout a pak vidličkou načechrejte.
  • Mezitím vložte syrovou cibuli do malé misky a zalijte ji studenou vodou, aby změkla na skus. Nechte deset minut odstát a poté slijte. (Pokud vám nevadí výrazná chuť syrové cibule, můžete tento krok vynechat.)
  • Ve velké míse vyšlehejte olej, citronovou šťávu, česnek, kmín, cukr, pepř a zbývající 1 lžičku soli. Přidejte vychladlý bulgur, cibuli, papriku, okurku, kopr, petržel a cizrnu. Dobře promíchejte, pak ochutnejte a případně upravte koření. Chlaďte až do doby, kdy je připraven k podávání, nebo až dva dny. Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang