Burgundsko

Víno

Historie Burgundska je spjata s úsilím o dokonalost. Bourboni, kteří ve středověku vládli oblasti sahající až k Severnímu moři, s pomocí cisterciáckých mnichů stavěli jeho města a vinice s důrazem na honosnost.

Burgundsko je také obrovský zemědělský kraj s dech beroucími sceneriemi, kde lze njít oblasti příkrých protikladů. Morvan, jedna z nejchladnějších a nejdeštivějších oblastí ve Francii a Côte Chalonnaise, mírumilovný vinařský kraj s hřejivým slunečným podnebím.

Byl to právě Côte Chalonnaise a jeho metody, které inspirovali burgundské vinaře, aby pěstovali víno na kopcích a dopřáli mu tak ideální sluneční podmínky. V burgundském podnebí jsou pěstovány především Pinot noir a Chardonnay, které kraj proslavily ve světě.

Podnebí

Burgundsko se nachází daleko od Středozemního moře a Atlantického oceánu, místní klima je tedy kontinentální a zimy studené. Vinaři však nalezli způsob, jak využít té nejteplejší země, dokonce i v Chablis, nejsevernější oblasti. V jižní části kraje jsou na úzkém asi 150 kilometrů dlouhém pruhu země otočeném na východ a jih už od dob středověku pěstovány ty nejodolnější a nejpřizpůsobivější odrůdy.

Přes své méně příznivé severní klima jsou burgundské kopce chráněny před suchými, chladnými severními větry, známými jako Bise. Pinot noir a Chardonnay zrají na teplém letním a podzimním slunci k dokonalosti se světově slavnými výsledky.

Život a kultura

Ve vinařské oblasti Burgundska lze potkat mnoho skvělých znázornění stereotypu klasického francouzského vinaře. Tajnůstkářského umělce s vášní pro víno, který pracuje v harmonii s přírodou. Tento jev pramení z faktu, že je v Burgundsku velká spousta maličkých vinicí a vinohrádků.

Žije zde vysoký počet malopěstitelů, kteří dělají svou práci pro potěšení z pěstitelského umění. Tajnůstkářská atmosféra se dá pocítit v kterékoli z mnoha vinařských vesniček, které jsou rozsety po celém kraji, či v samotných vinicích a výrobnách vína.

Jednou za čas se však tato prastará kulturní oblast probudí a raduje se ve vinařských svátcích jako je třeba Den svatého Vincenta. To se dveře vinic otevřou dokořán a tajemství vinařů jsou sdílena se všemi.

Krajina

Pro velikost burgundské vinařské oblasti zde nelze mluvit o jediném terroir. Je jich spousta. Můžou však být rozděleny do třech hlavních kategorií.

První je Chablis, které se nachází na severu. Skládá se především z vápencových kopců, s nánosovými zkamenělinami a nachází se v Pařížské pánvi.

Druhý zahrnuje Côte de Nuits a Côte de Beaune a tvoří jej padesátikilometrový pruh strmých vápencových půd shlížejících na řeku Saone, která je přítokem Rhony. V této lokalitě vládne jiný hydrologický systém, který je teplejší, než ten v Chablis.  

Třetí typ krajiny zahrnuje Côte Chalonnaise a Mâconnais, kde se země skládá z hluboko uložených jílovo-vápencových půd ve větších kopcích, ovlivněných středomořskými vlivy. 

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang