Celozrnné lívanečky s broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a karamelem

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceMagazínMoučníkyOmáčky a dipyPro dětiSladká jídlaSnackySnídaně

Mám za sebou naprosto vyčerpávající a zároveň krásný týden. Byla jsme totiž pozvána na piknik foodblogerů, jehož součástí byla i soutěž o nejdobřejší dobrotu z grilu a já se pokusila vytáhnout s grilovanými broskvemi s řeckým jogurtem, slaným karamelem a čerstvě mletým kardamomem. Grilované broskve teď budou mojí letní tajnou zbraní, protože jsou extrémně snadné a tak dobré! 

Zamilovala jsem se do nich tak moc, že jsem se je hned v neděli pokusila přetransformovat do formy opuletní snídaně. A co jiného by mohlo v neděli být než lívanečky. Věřte, že takhle kombinace chutí vás naprosto poblázní! 

Celozrnné vanilkové lívanečky s grilovanými broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a kardamomem 

Ingredience: 

Slaný karamel: 

  • 1 šálek cukru krupice 
  • 6 lžic másla 
  • ½ šálku vroucí smetany 
  • 1 lžičky vanilkového extraktu 
  • 1 lžičky (dávám i 2) mořské soli 

Celozrnné lívanečky: 

  • 2 vejce 
  • 500 ml vlažného podmáslí 
  • 60 g vlažného másla 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 260 g celozrnné mouky (já použila špaldovou) 
  • 60 g třtinového cukru 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 
  • 3-4 broskve (nebo nektarinky) 

K podávání: 

  • 1 velký kelímek řeckého jogurtu 
  • drcený kardamom 

Postup

Nejdříve připravte slaný karamel. Zahřejte pánev s těžkým dnem na středním teplotním stupni. Postupně přisypávejte cukr. Vždy počkejte, až se předchozí dávka roztaví. Zvedejte pánev z plotny a kružte jí, aby se vám karamel nepřipálil. Nechte zezlátnout a poté po lžících přidejte máslo a vždy pořádně promíchejte.

Sundejte pánev z plotny a přimíchejte smetanu, vanilku i sůl. Kdyby se v karamelu objevily hrudky, ještě ho trochu zahřejte a nechte hrudky rozpustit. Nalijte karamel do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Můžete ho skladovat v lednici a před použitím ho nahřejte v mikrovlnné troubě. 

Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé všechny vlhké. Spojte opatrně obě směsi, v těstu by měly zůstat sem tam hrudky. Nechte těsto chviličku odpočívat. 

Mezitím zbavte broskve pecek a nakrájejte je na tenké plátky. 

Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lžící lívanečky, povrch poklaďte plátky broskví a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s řeckým jogurtem, karamelem a poprášené kardamomem. 

Pokud chcete udělat můj soutěžní dezert z grilu, nakrájejte broskve na čtvrtiny nebo šestiny a ogrilujte z obou řezných stran. Podávejte teplé, s řeckým jogurtem, karamelem a kardamomem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang