Celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií, rebarborou dušenou v cideru, vanilkovým řeckým jogurtem a čerstvými jahodami

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceMagazínOmáčky a dipySladká jídlaSnackySnídaněStudené omáčkyZdobení z ovoce a zeleniny

Dneska jsem byla opět probuzena v 5:50 dalším brutálním kočičím přepadením. Chlupy v puse, blahem oslintaný krk – prostě probuzení se vším všudy. Sice opravdu oceňuji, že naše kočka Pilina mi v pracovní dny tímto pravidelným budíčkem hlídá včasný příchod do práce a nedovolí mi zaspat (ba naopak dbá na to, abych poctivě vstala už před zazvoněním reálného budíku a měla tak náskok), ale o sobotách to přeci jenom tolik vítané není. Stejně jako ranní lovení kočičích chlupů z pusy a nosu. 

Už před šestou ranní tupý úder do hlavy drobnou kočičí lebkou (no a pak, že jsou kočky elegantní a koordinované) a než se vzpamatujete, máte mourovaté chlupy po celém obličeji a to malé stvoření vám do ucha hlasitě vrní blahem. Zjistíte, že zatímco hlava spí, autopilot už jede naplno a že vaše ruce ze setrvačnosti hladí kožíšek, místo aby ho rovnou popadly za flígr a vypoklonkovaly. Kouknete na budík, lehce zaklejete (fakt jen úplně lehce) a jdete se do koupelny odkočkovat.

Když jsem v 6:10 už umytá zase usnula, říkala jsem si, že si přispím. Třeba až do 10! Jooo, to by bylo fakt fajn. Jenže vzhledem k tomu, že Pilina očividně naznala, že první kolo ranního muchlanda granda bylo zcela nedostatečné a přišla si v 7:10 pro repete, tento plán velmi rychle padl.

Naštěstí jsem už večer usínala s myšlenkou na snídani (Taky se Vám to stává? Protože mě fakt často), takže rozhořčení z brzkého probuzení mi dlouho nevydrželo. Lívanečky jsou natolik krásná představa, že Vám pražádná negativní emoce nezkazí ráno, slibuju! Funguje to i na noční můry! 

Co byste řekli na celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií a především s rebarborou dušenou v cideru?

Já vím, ta rebarbora. Je to jedna z oněch kontroverznějších ingrediencí, která není pro každého. Jestli se vám už teď protáhla tvář do kyselého šklebu, zadržte. Dejte rebarboře šanci. Chápu, že pokud do vás v dětství cpali lehce oslizlý kyselý rebarborový koláč, máte na nějaké ty pochybnosti nárok. Jenže! Pokud to s ní ještě jednou zkusíte, uvidíte, že je vlastně dost báječná. Šťavnatá a svěží chuť, neobvyklá a zajímavá struktura, skvělá kombinovatelnost. 

Už máte jasno v tom, co připravit na nedělní snídani, ne? 

Celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií, rebarborou dušenou v cideru, vanilkovým řeckým jogurtem a čerstvými jahodami 

Ingredience: 

  • 2 vejce o pokojové teplotě 
  • 500 ml podmáslí o pokojové teplotě 
  • 60 g rozpuštěného másla 
  • 1 lžíce vanilkové pasty 
  • 250 g celozrnné mouky (já měla špaldovou) 
  • 30 g chia semínek 
  • 20 g stévie 
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 

Rebarbora dušená v cideru:

  • 3 velké řapíky rebarbory 
  • 1 lahev jablečného cideru (já použila Strongbow Red Berries) 
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu 
  • trocha vody 
  • agávový sirup na doslazení 

Vanilkový řecký jogurt:

  • 1 velký kelímek řeckého jogurtu 
  • 1 lžíce vanilkové pasty 

K podávání jahody.

Postup

Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, chia semínka, stévie, soda, prášek do pečiva, sůl – vše prosejte přes síto) a v druhé prošlehejte všechny mokré (vejce, podmáslí, máslo, vanilková pasta). Spojte obě směsi (v těstu by měly zůstat hrudky). Nechte těsto chviličku odpočívat. 

Mezitím oloupejte rebarborové řapíky a nakrájejte je na kousky o délce asi 10 cm. Dejte je do hrnce, zalijte ciderem a 10 minut duste. Po 10 minutách vyndejte pár kousků rebarbory, které chcete ponechat v celku a zbytek duste do té doby, než se rebarbora rozpadne na vlákna.

Škrob rozmíchejte v trošce vody a za stálého míchání přilijte k rebarborové omáčce. Provařte a oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova. 

Podávejte s řeckým jogurtem ochuceným vanilkovou pastou, dušenou rebarborou, rebarborovou omáčkou a čerstvými jahodami. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang