Celozrnné piškotové těsto bez vajec: víte jak připravit?

MagazínPiškotové dorty

Piškotové těsto je velmi oblíbené, zejména díky snadné přípravě. Abychom vám však nabídli jeho zdravější variantu, udělali jsme několik změn, které jsme i vyzkoušeli v praxi.

Bílou mouku jsme nahradili celozrnnou pšeničnou moukou a namísto vajec jsme použili rozmixované tofu. Možná se vám to zdá trochu zvláštní, ale vězte, že příprava tohoto těsta je o něco méně časově náročná, přičemž těsto zůstává stejně chutné.

Ingredience

  • 1 bal. tofu natural (nahradí cca 5 vajec)
  • 150 g třtinového cukru
  • 220 g celozrnné pšeničné mouky hladké
  • 60 g olivového oleje
  • 60 g vody (pokud je těsto příliš tuhé, přidejte více vody)
  • 1/2 bal. prášku do pečiva

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 185 °C.
  • Mixérem rozmixujeme tofu na hladký krém.
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva a necháme chvíli odstát.
  • Do misky dáme vodu a olivový olej, přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme (dbáme na to, aby se cukr rozpustil).
  • Do této směsi přidáme rozmixované tofu a zlehka promícháme. Následně přidáme mouku a znovu zlehka promícháme.
  • Takto připravené těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a při teplotě 185 °C pečeme cca 30 minut. 

Piškotové těsto 1

Pokud máte čerstvé ovoce (případně i více druhů), nakrájejte ho na malé kousky a přidejte přímo do těsta (obalte ho ale napřed v mouce, aby vám nespadlo na dno plechu). Vaše piškotové těsto bude nejen chutné, ale bude i výborně vypadat. 

Piškotové těsto 2

Pokud máte rádi kakao, přidejte jej spolu s ořechy a rozinkami přímo do těsta. Nezapomeňte posypat i vrch koláče.

Piškotové těsto 3

Pokud máte dostatek času, případně rádi experimentujete, můžete si připravit např. vanilkovou náplň nebo použít kvalitní ovocný džem. Korpus rozříznete, naplníte nádivkou a džemem, na vrch rozetřete zbylou náplň a obložíte ovocem

Piškotové těsto 4

Pokud jste čokoholik, přidejte do těsta kakao, kousky čokolády a rozpuštěnou čokoládu. Těsto naplňte čokoládově nugátovou náplní a celý korpus nezapomeňte opět polít čokoládou.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang