Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s omáčkou ze švestek a povidel

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceMagazínOmáčkySladká jídla

Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty nejnadýchanější, nejobláčkovější a celkově prostě nejdokonalejší snídaní na celém širém světě. A protože jsem se do nich totálně zamilovala a klidně bych si je dopřávala pořád (k snídani, k obědu, po obědě jako dezert, k večeři, jako večerní zákusek), rozhodla jsem se je zkusit ještě jednou s několika změnami.

Hladkou mouku jsem tedy zaměnila za špaldovou celozrnnou, místo tvarohu jsem použila podmáslí, místo borůvek jsem do těsta zamíchala maliny, přidala do těsta hrst chia semínek a celou tu voňavou nádheru jsem doplnila omáčkou z povidel a švestek. Recept by byl býval krásně podzimní nebýt těch malin, které jsem si neprozřetelně koupila a které už malinově příliš nechutnaly a byly maličko kyselé.

Ostružiny by možná bývaly byly lepší volbou. Nevadí, poučení pro příště. Co vypadá jako malina, už v říjnu bohužel příliš jako malina chutnat nebude (což je naprosto logické, jenže ony se na mě tak smály). Výsledek byl ale naprostá lahoda, stačí lehce přisladit omáčku a kyselé maliny si na vás nepřijdou!

Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s malinami a s omáčkou ze švestek a povidel

Ingredience (3 – 4 porce):

  • 200 g ricotty
  • 100 ml podmáslí
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g malin nebo ostružin
  • hrst chia semínek
  • máslo na vytření pánve

Omáčka ze švestek a povidel:

  • švestky
  • 2-3 lžíce povidel
  • 1 lžička skořice 
  • med nebo javorový sirup

K podávání řecký jogurt.

Postup

Ricottu, podmáslí, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny a chia semínka. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran. 

Zatímco se opékají lívanečky, připravte omáčku. Švestky opláchněte, přepulte a vypeckujte. V rendlíku svařte dvě až tři lžíce povidel, půl hrnku vody a lžičku skořice a ve vzniklé omáčce poduste švestky. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem. (Opět, pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty. Hotová omáčka zhoustne a bude průhledná, ne bělavá.)

Lívanečky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a zalité švestkovo-povidlovou omáčkou.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang