Recept na česnekovou bramborovou kaši

Bramborová jídlaBramborové přílohyPřílohy

Recept na česnekovou kaši z pečeného česneku a brambor je úžasný ve všech ohledech. Tato extra krémová česneková kaše je prostě nejlepší.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 40 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 4-6

Ingredience

  • 1 celá neoloupaná hlavička česneku
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 kg brambor
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1/3 šálku smetany
  • 3 lžíce másla

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Z celé hlavičky česneku odstraníme vnější slupku, ale hlavičku necháme neporušenou. Pomocí nože odřízneme vrcholky stroužků česneku tak, aby byly všechny odkryté. Hlavičku česneku položíme na kus alobalu. Pokapeme ji olivovým olejem, lehce osolíme a lehce omotáme fólii kolem.
  3. Česnek pečeme při teplotě 200 °C 30-40 minut nebo dokud stroužky nejsou na dotek měkké a nezačnou hnědnout. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  4. Zatímco se česnek peče, oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky. Vložíme je do středně velkého hrnce, přidáme sůl a zalijeme studenou vodou.
  5. Přivedeme hrnec k varu, snížíme teplotu a vaříme brambory asi 15 minut, dokud po propíchnutí vidličkou nezměknou.
  6. V malé pánvi na sporáku nebo v misce v mikrovlnné troubě smícháme smetanu a máslo. Vaříme na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí a smetana není dostatečně prohřátá.
  7. Vrátíme hrnec s bramborami zpět na plotnu a vaříme na mírném ohni. Odkapané brambory vložíme zpět do hrnce. Vymačkáme do brambor opečený česnek a začneme je mačkat šťouchadlem na brambory.
  8. Přidáme smetanu a máslo a brambory rozmačkáme, dokud nebudou mít požadovanou konzistenci. Nepřeháníme to však se šťoucháním, jinak budou brambory gumovité. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme.

Tipy

  1. Brambory nakrájejte na stejnoměrné kousky, aby se uvařily rovnoměrně.
  2. Hrudkovité bramborové kaši předejdete tím, že se ujistíte, že brambory jsou měkké.
  3. Máslo a smetanu předem ohřejte, jinak budete šlehat studenou smetanu a brambory se ochladí.
  4. Abyste se vyhnuli rozmočeným bramborám, slijte z nich před rozmačkáním všechnu vodu.
  5. Brambory rozmačkejte, když jsou horké. Pokud necháte uvařené brambory před rozmačkáním příliš vychladnout, budou gumovité.
  6. Pro šťouchání nepoužívejte mixér ani kuchyňský robot, protože by vám vznikla jen gumovitá bramborová kaše.
  7. Místo tučné smetany můžete použít plnotučné mléko, aby byl pokrm o něco méně kalorický, ale stále chutný.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang