CHIA RAŽENKA S VEPŘOVOU PANENKOU, KRÉMEM S UZENOU PAPRIKOU A GRILOVANOU ZELENINOU

Hlavní jídla

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • ½ polévkové lžíce pomazánkového másla
  • ½ čajové lžičky dijonské hořčice
  • ½ čajové lžičky majonézy
  • špetku (špičku lžičky) uzené červené papriky
  • 2 nadrcené stroužky česneku
  • 8–10 lístků čerstvého baby špenátu
  • ½ žluté a ½ červené papriky
  • 6 koleček cukety
  • cca 150 gramů vepřové panenky
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Nejprve si připravíme pomazánku s uzenou paprikou. Do misky dáme ½ polévkové lžíce pomazánkového másla, ½ čajové lžičky dijonské hořčice, ½ čajové lžičky majonézy. Aby měla pomazánka skvělé aroma a chuť, přidáme ještě na špičku lžičky uzenou červenou papriku a můžeme přidat také dva stroužky nadrceného česneku.

V dalším kroku si jednoduše připravíme grilovanou zeleninu. Ideálně použijeme barevné papriky. Půlky žluté a červené papriky zbavíme semínek, osolíme a můžeme je posypat také směsí italských bylinek.

Papriky ogrilujeme a poté dáme do silnějšího igelitového sáčku zapařit na cca 30 minut. Po vychladnutí oloupeme kůži z papriky a můžeme servírovat do sendviče. Cuketu nakrájíme na kolečka, lehce ji osolíme a opepříme.

Zakápneme olivovým olejem a ogrilujeme. Poctivě opláchneme zhruba 10 lístků baby špenátu a necháme osušit. Na tenčí kolečka nakrájíme také vepřovou panenku, kterou rovněž pokapeme olivovým olejem, posolíme a okořeníme dle chuti.

Poté ji zprudka ogrilujeme na rozpáleném grilu. Chia raženky podélně rozřízneme a namažeme je pomazánkou s uzenou paprikou. Následně půlky raženky poklademe lístky baby špenátu a poté střídavě klademe plátky zeleniny (prokládáme barvy) a plátky masa.

Michal Suchánek ke svému receptu na chia raženku s vepřovou panenkou, krémem s uzenou paprikou a grilovanou zeleninou říká: „I přesto, že tato chia raženka obsahuje vepřové maso, jedná se o velmi libové vepřové, které se nádherně hodí k letní variantě s grilovanou zeleninou.

Pokud budeme chtít recept během sezony obměnit, můžeme ho lehce doplnit kousky parmazánu nebo plátky grilovaného česneku. Zavanou kolem vás vůně a chutě středomoří.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang