Recept na chléb s popraskanou kůrkou

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
chleb-s-popraskanou-kurkou

Tento chléb s ikonickou popraskanou kůrkou a nadýchaným středem je skvělým receptem na pečení, který byste měli mít v rukávu. Tento recept je jednoduchý a je skvělým víkendovým projektem.

Ingredience

  • 500 g silné bílé chlebové mouky a další na hnětení
  • 7 g sáčku rychlého droždí
  • 1 a ½ lžičky moučkového cukru
  • 1 a ½ lžičky jemné mořské soli
  • 300-350 ml teplé vody
  • rostlinný olej na mísu

Na polevu:

  • 90 g rýžové mouky
  • ½ sáčku rychle působících kvasnic
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • ½ lžíce opečeného sezamového oleje
  • 90 ml teplé vody

Postup

  1. Mouku vyklopte do velké mísy. Vmíchejte droždí, cukr a sůl. Uprostřed udělejte důlek a postupně přilévejte vodu. Rychle promíchejte a pak vyklopte na lehce pomoučněnou plochu.
  2. Chléb hněťte 8-10 minut nebo dokud nebude hladký a pružný. Velkou mísu lehce potřete olejem, vložte do ní těsto, přikryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí.
  3. Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na pracovní desku a třikrát prohněťte. Těsto co nejlépe vytvarujte do oválného tvaru.
  4. Plech na pečení lehce vysypte moukou a bochník na něj položte. Volně ho přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 45 minut až 1 hodinu nebo dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem.
  6. V malé misce prošlehejte všechny přísady na polevu, dokud nevznikne roztíratelná hmota, v případě potřeby přidejte více vody nebo mouky a nechte 5 minut odpočinout.
  7. Směs jemně rozetřete na bochník.
  8. Plech vložte do středu trouby a pečte 35 minut. Po upečení by měl bochník při poklepání na dno znít dutě a na svou velikost by měl být lehký. Před krájením na plátky nechte zcela vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang