Chřest 15× jinak – Chřestfest 2012

Magazín

Se začátkem chřestové sezóny a koncem dubna začal i Chřestfest. 11 restaurací v Praze, Brně a Ostravě má od 30. dubna do 20. května v nabídce tříchodové chřestové menu, s rezervací přes Alakarte vždy za 290 Kč.

Z nabídky jsme vyzkoušeli 5 pražských restaurací (Mlsnou kavku, Amade, Il Convento, Ambroisie a Fluidum) a všechny nás potěšily. Některé více, některé méně.

Mlsná kavka

První chřest menu jsme ochutnali v Mlsné kavce, pochopitelně komplet vegetariánské:

  • Slané větrníčky gratinované ementálem plněné chřestovým mousse
  • Rizoto na růžovém víně s grilovaným zeleným chřestem
  • Chřestový bavarois z redukce z Grand Marnier likéru

Jednoduchá kombinace větrníčků, sýru a chřestového krému byla geniální. Rizoto bylo dost slané, zvlášť když bylo s parmezánem, ale nebylo to za tou mezí, kdy by to už nešlo sníst. Bavarois s chřestem byl povedený – smetanově sladká tečka na závěr a přitom chuť chřestu úplně nezanikla.

Amade

Amade chřest menu lákalo na králíka:

  • Polévka z vojkovického chřestu s estragonem
  • Hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku
  • Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a zralým balsamicem

Před jídlem jsme dostali k zakousnutí domácí cibulový chléb s domácími škvarky, obojí výborné. Polévka dobrá, celkem klasický zeleninový krém. Králíčí hřbet byl spíš králič roláda, včetně drůbků, takže to nebyl úplně ten kus masa, který bych čekala. Maso bylo ale krásně měkké a chutnalo, čočka také dobrá. Chřest byl v tomhle případě víceméně už jen takový doplněk.

Chřestová je výborná a jahody se k ní hodí. Obsluha tu byla milá, ale hodně dlouho vše trvalo. Už na polévku jsme čekali půl hodiny, což je při rezervaci konkrétního menu a v úplně prázdné restauraci (po celé dvě hodiny návštěvy) už trochu moc. Mají tu ale limonády Belvoir fruit farms, lze doporučit třeba Lime & Lemmongrass.

Il Convento

Na to, že v menu v Il Convento byl z masa jen kousek parmské šunky, jídlo velmi mile překvapilo.

  • Salát z chřestu, ředkviček a fenyklu s čerstvým kozím sýrem a balsamicovou redukcí
  • Bílý a zelený chřest podávaný s holandskou omáčkou, parmskou šunkou Jamon Serano a praženou strouhankou
  • Pěna z bílého chřestu s čokoládovou oplatkou v karamelu

Salát ze zeleného a bílého chřestu s restovaným kozím sýrem, ředkvičkami a medovo-hořčičnou omáčkou byl výborný. Hlavní chod vypadal hodně zajímavě a přestože chřest s holandskou omáčkou mi moc neříká, tak v kombinaci ještě s praženou strouhankou (nejlépe fakt jíst všechny ingredience zároveň) to bylo úplně o něčem jiném. Omáčka byla akorát trochu kyselejší. Dezert také příjemně překvapil, sladká pěna opět s jemnou příchutí chřestu a k tomu zelený chřest naložený v medu. Oplatka nebyla tak úplně v karamelu, karamelová jehla byla zapíchnutá do pěny zvlášť.

Obsluha tady byla nejpříjemnější a neměli problém ani s domácí limonádou mimo nabídku nápojového lístku – a protože se jim asi nechtělo dělat s jednou skleničkou, dostali jsme rovnou velký džbán grepovo-pomerančovo-limetkového osvěžení.

Ambroisie

Do Ambroisie se člověk mol těšit na pořádný kus masa:

  • Krémové chřestové kapučíno s mandlovými lupínky
  • Australský hovězí flank steak pečený na pepři servírovaný s blanšírovaným chřestem v citrónové omáčce a bramborovým pyré
  • Čokoládová roláda s chřestovým mousse a malinovým sorbetem

Ačkoli je kombinace chuti chřestu a kapučína velice neobvyklá, nebylo třeba se čeho bát. Kapučíno je v názvu trochu matoucí, chutí tam není vůbec – do názvu se vecpalo přes našlehané mléko na chřestovém krému. Flank steak byl výborný. Pyré byla spíš kaše než pyré (ale dobrá kaše). Chřest byl restovaný ve šťávě z masa, což mu dalo úplně perfektní chuť.

Dezert byl trochu překombinovaný, asi by bohatě stačil sorbet s roládou, ty tři další blbůstky okolo byly navíc. V roládě chuť chřestu ani po důkladnějším pátrání nešla objevit, chuť čokolády byla hodně výrazná.

Fluidum

A konečně finále v podobě oblíbené restaurace Fluidum.

  • Terinka z mělnického chřestu s concasé z masitých červených a žlutých rajčat a pěnou ze zelených jablek
  • Vařený mělnický chřest s roládou z jarního kuřátka z farmy Štěpánovsko, omáčkou Poulette a bramborem taženým v bylinkovém másle
  • Teplý domácí mazanec se sladkým mělnickým chřestem a mrkvovým sněhem

Jasně zelená terinka byla dobrá. Stejně tak kuře. Nejlepší byl ale snad dezert. Teplý opečený mazanec s rozinkama, sladký a úplně skvěle doladěný mrkvovým sněhem.

Pro shrnutí – za zopakování by stály větrníčky z Mlsné kavky, flank steak z Ambroisie, salát a pěnu z Il Convento a mazanec z Fluida. Z nabídek ale není nic, co by zapůsobilo vysloveně negativně a samotný chřest byl ve všech případech zvládnutý dobře.

A tip na závěr. Kromě červené čočky je také čočka černá, ze které je možné připravit spoustu chutných receptů a také zdravé recepty z černé čočky.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang