Recept na klasické čínské smažené hovězí

Hlavní jídlaHovězí maso
Čínské smažené hovězí

Čínské jídlo, které se připravuje se z jednoduché, ale velmi chutné klasické čínské omáčky na smažené jídlo. Je to opravdová omáčka, která chutná stejně jako ve správných čínských restauracích.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 8 minut
  • Celkem: 23 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 200 g kvalitního hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky
  • 1/2 malé cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na plátky
  • 1 malá mrkev, podélně rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 3 bok choy (čínské zelí), podélně rozčtvrcené
  • 2 stonky šalotky, nakrájené na 3 cm velké kousky
  • příloha: dušená bílá rýže
  • volitelně: sezamová semínka, čerstvý koriandr

Na omáčku:

  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce a 1/3 šálku vody (odděleně)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce čínského vína na vaření
  • 1 lžička krystalového cukru
  • černý pepř
  • 1/2 lžičky sezamového oleje (volitelně)

Postup

  1. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a 2 lžíce vody a promíchejte dohladka.
  2. Vmíchejte zbývající přísady omáčky kromě 1/3 šálku vody.
  3. Hovězí maso a 2 lžíce omáčky vložte do mísy a jemně promíchejte. Odstavte na 15 minut.
  4. Do zbývající omáčky přidejte 1/3 šálku vody. Odstavte.
  5. Rozehřejte olej ve woku na vysoké teplotě. Přidejte česnek a 15 sekund ho opékejte.
  6. Přidejte cibuli a vařte 1 minutu.
  7. Přidejte hovězí maso a vařte, dokud nezmění barvu z červené na světle hnědou a není propečené.
  8. Poté přidejte papriku a mrkev a za stálého míchání smažte 30 sekund.
  9. Přidejte omáčku a vařte 30 sekund.
  10. Přidejte bok choy a šalotku a vařte další 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne.
  11. Stáhněte z ohně.
  12. Ihned podávejte s rýží.
  13. V případě potřeby ozdobte sezamovými semínky a koriandrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang