citronový koláč

Klasickým citronovým koláčem s pusinkami nic nezkazíte a tento snadný recept je obzvlášť dobrý.

Ingredience

Těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 velké citrony, oloupané z kůry
  • 125 ml čerstvé citronové šťávy (ze 2-3 citronů)
  • 1 malý pomeranč, odšťavněný
  • 85 g másla nakrájeného na kousky
  • 3 žloutky a 1 celé vejce

Pusinky:

  • 4 bílky, pokojová teplota
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžičky kukuřičné mouky

Postup

  1. Na těsto dejte do kuchyňského robotu hladkou mouku, máslo, moučkový cukr, žloutek (bílek si nechte na pusinky) a 1 lžíci studené vody. Mixujte, dokud se směs nezačne spojovat.
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu, shrňte dohromady, dokud nebude hladké, a poté ho rozválejte a vyložte jím formu s volným dnem. Ořežte a zarovnejte okraje. Těsto vtlačte do drážek. Těsto je poměrně husté, takže se nebojte, že by popraskalo. Dno propíchněte vidličkou, vyložte fólií lesklou stranou dolů a dejte na 30 minut až 1 hodinu (nebo přes noc) do chladu.
  3. Vložte plech do trouby a rozehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem. Pečte (naplněné suchými fazolemi) 15 minut, pak odstraňte fólii a pečte dalších 5-8 minut, dokud není těsto světle zlaté a upečené. Odložte stranou. Lze připravit den předem. Snižte teplotu trouby na 180 °C/160 °C s ventilátorem.
  4. Zatímco se těsto peče, připravte náplň. Ve středně velkém hrnci smíchejte kukuřičnou mouku, cukr a citronovou kůru. Postupně přeceďte a vmíchejte citronovou šťávu. Pomerančovou šťávu doplňte vodou na 200 ml a přeceďte do pánve. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezůstane hladká.
  5. Jakmile směs začne bublat, stáhněte ji z ohně a zašlehejte máslo, dokud se nerozpustí. Rozšlehejte žloutky a celé vejce, vmíchejte do pánve a vraťte na střední teplotu. Intenzivně míchejte několik minut, dokud směs nezhoustne a nebude se sypat ze lžíce. Sundejte z ohně a odstavte, zatímco budete dělat pusinky.
  6. Bílky vložte do velké mísy. Vyšlehejte je do měkkých špiček a pak po lžících přidávejte 100 g cukru. Přimíchejte kukuřičnou mouku a poté přidejte zbývajících 100 g cukru jako předtím, dokud nebude hmota hladká a hustá.
  7. Rychle ohřejte náplň a nalijte ji do těsta. Okamžitě dejte lžíci pusinek kolem okraje náplně (pokud začnete uprostřed, pusinky se mohou propadnout) a pak je rozetřete tak, aby se těsta jen dotýkaly. Zbytek navrstvěte do středu, rozetřete tak, aby se dotýkal povrchu horké náplně.
  8. Vraťte do trouby na 18-20 minut, dokud nejsou pusinky křupavé a lehce zbarvené. Koláč nechte 30 minut stát ve formě, poté jej vyjměte a před krájením nechte ještě alespoň 30 minut až hodinu odležet. Konzumujte ještě týž den.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang