Co by to bylo za zimu bez vloček?

Zdraví

V dnešním článku se ale budeme věnovat trochu jiným vločkám. A pochutnáte si na nich i během celého roku. Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu.

Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Výborná i na výrobu netradičních chuťovek.

Celozrnné obiloviny by měly tvořit základ zdravého jídelníčku. Kromě sacharidů a rostlinných bílkovin obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerální látky a vitamíny – a především hodně vlákniny.

I když z vlákniny tělo nezíská prakticky žádnou energii, její dostatečný příjem zlepšuje peristaltiku střev a má blahodárné účinky na trávení. Vláknina na sebe rovněž dokáže navázat nežádoucí látky a chrání tak před vznikem civilizačních chorob.

Vyvolává pocit nasycení, a proto je účinným pomocníkem při redukčních dietách. Obilné vločky se vyrábějí z různých druhů zrn – zrno se šetrně navlhčí a lisuje – zachová si tak maximum prospěšných látek.

Pečivo s vločkami

Snadno z nich připravíte různé kaše, můžete je přidat do jogurtu nebo jimi obohatit pečivo. Pečivo s vločkami je nejenže nutričně hodnotnější, také lépe chutná. Vločky či perličky z celých zrn přidají další chuťový rozměr. Pestrost stravy je to, na co přísahají všichni „výživáři“.

Proto střídejte druhy, hledejte ty nejlepší kombinace s pomazánkami, přidejte čerstvou zeleninu nebo zelené natě – pochutnáte si, vyhnete se i nudě a uděláte kus práce pro svoje zažívání. Jenom pozor u malých dětí – jejich organizmus si ještě s přemírou vlákniny neumí dobře poradit.

Pokud jste po přečtení dnešního článku dostali chuť na pečivo s vločkami, můžete si dát třeba vynikající celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami. Vyzkoušet ji můžete se speciální mrkvovou pomazánkou s červenou čočkou, která se hodí nejen na odlehčený jídelníček.

(Prémiový) multicereální croissant z máslového plundrového těsta. Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený směsí semínek.

Pochutnat si můžete také na máslovém multicereálním croissantu, který je obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček.

Navíc je zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice. Jeho výhodou je i to, že se dá krásně kombinovat se slanými i sladkými chutěmi.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang