Co dům dal: vydatná frittata s cizrnou a špenátem

Vegetariánské

Frittata je v podstatě cokoliv „co dům dal“ zapečené s vejci. Výběr ingrediencí závisí na osobních preferencích nebo na tom, co je právě k dispozici. Bez vajec to však nejde.

Recept je plný vydatných bílkovin, a proto je vhodný zejména jako snídaně, oběd nebo jako časná večeře. Cizrna je kvalitní luštěnina, která nenadýmá. Další kvalitní luštěnina je obsažena v tofu. Špenát zase nabízí mnohé důležité vitamíny, které tělo potřebuje. Ostatní ingredience jsou hlavně o chuti.

Příprava: 15 minut

Ingredience

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 opečená červená paprika
  • 200 g cizrny v konzervě (1/2 konzervy)
  • 180 g tofu uzené (1 balení)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička směsi provensálských bylinek (nebo jiného oblíbeného bylinného koření)
  • 2 velké hrsti čerstvého špenátu
  • 5 vajec
  • sůl, pepř

Postup

  • Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na pánvi na kvalitním olivovém oleji do sklovita.
  • Červenou papriku a tofu nakrájejte na kostky o velikosti asi jako jsou kuličky cizrny. Cizrnu, červenou papriku i tofu přidejte do pánve a posypte uzenou paprikou a bylinkami.
  • Pečte pár minut všechno dohromady, pak přidejte špenát a míchejte dokud špenát v pánvi mírně nezvadne.
  • Přidejte vejce, sůl a pepř, míchejte, aby se vajíčka zamíchala do celé směsi, pak nastavte teplotu na mírný stupeň.
  • Předehřejte si další, stejně velkou pánev vymazanou olivovým olejem a přiložte ji k první tak, abyste frittatu mohli do ní převrátit a opéct i z druhé strany. Můžete k tomu použít i gril a zapéct ji v původní pánvi. Opékejte jen jednu – dvě minuty, dokud frittata nemá zlatavě–hnědou barvu.
  • Po dopečení frittatu jemně uvolněte z okraje pánve nožem a vyklopte na velký talíř tak, aby byla hezčí strana směrem nahoru. Posypte trochou mořské soli.
  • Před krájením nechte bochník mírně vychladnout. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

TIP: Ideální přílohou je salát z listové zeleniny nebo míchaný zeleninový salát.

Kategorie:

Vegetariánské

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang