Čokoládový dort v mini verzi s neodolatelnou čokoládovou náplní

Čokoládové dorty

Co je lepší než čokoládový dort? Když si ho uděláte s úžasnou čokoládovou náplní a doplníte ho ostružinami, které mu dodají příjemnou svěžest. Tento jednoduchý a rychlý recept určitě vyzkoušejte ještě tuto sezónu. Ostružiny můžete nahradit jiným bobulovým ovocem.

Čokoládový dort v mini verzi se připravuje velmi jednoduše. Recept vystačí asi na 6 dortíků (závisí na velikosti formiček).

Pokud nemáte formičky na malé dortíky, z těsta podle receptu se dá vyrobit jeden větší čokoládový dort o průměru asi 20 cm. Nezapomeňte jej řádně zchladit před podáváním.

Ingredience na těsto

  • 115 g měkkého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • půl čajové lžičky vanilkového extraktu nebo mleté pravé vanilky
  • 110 g hladké mouky
  • 35 g rýžové mouky (pokud nemáte, můžete dát na celé množství jen hladkou mouku, rýžová mouka se dává kvůli dosažení „křupavější“ konzistence těsta)
  • 50 g kvalitního kakaa, nejlépe holandského typu

Ingredience na náplň

  • 150 g hořké čokolády (nešetřete, kupte nejlepší, co dostanete, rozdíl pocítíte)
  • 100 g smetany na šlehání
  • 150 g ostružin nebo jiného bobulového ovoce na ozdobení

Postup

  • V míse utřeme spolu moučkový cukr a máslo. Když se pěkně utře dohladka, přidáme žloutky, špetku soli a vanilku. Pak přisypeme prosátou mouku s kakaovým práškem a vše dobře promícháme lžící. Vznikne trochu lepkavá tužší směs.
  • Formičky na tartletky vytřeme troškou másla nebo tuku a do každé formičky dáme tolik těsta, abychom ho mohli rozmačkat na dno ale i po bocích formiček. Nejlepší je navlhčit si ruce, aby se těsto nelepilo. Z těsta vytvarujeme ve formičkách malé kalíšky.
  • Před pečením dáme formičky s těstem zchladit do lednice (ideálně do mrazáku) asi na 20 minut.
  • Pečeme 10 minut při 180 stupních. Po dopečení necháme vychladnout a až poté je opatrně vyklopíme z formiček.
  • Na náplň přivedeme smetanu do bodu varu, hned ji stáhneme z ohně a nalijeme na připravenou rozlámanou čokoládu. Mícháme, dokud čokoláda neroztaje a necháme vychladnout. Tuto hustou směs nalijeme do upečených dortíků, na vrch poklademe ovoce a necháme v chladničce ztuhnout.

TIP: Nenaplněné upečené dortíky se dají jednotlivě zabalené do plastikového sáčku zamrazit až na měsíc a po rozmrazení naplnit.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang