25c4258cokol25c325a1dov25c325bd2bkol25c325a125c4258d2bs2bfialkovou2bn25c325a1pln25c325ad2ba2bfialkov25c325bd2bsirup2b252812529-6236160

Tak jsem to stihla! Letos mi fialková sezóna neutekla. Takový malý zázrak. Zase jednou se ukázalo, že žiju úplně v jiném světě. Mimo čas a prostor. Asi tak dva nebo tři týdny (nebo tedy od chvíle, kdy se na Instagramu objevila první fotka těchhle voňavých fialových zázraků) se chystám vyrazit na výpravu za fialkami. Znám jenom jedno místo, kde rostou, a to je až u mé bývalé práce.

Jenže z redakce jsem odcházela den ode dne později a motivace jet ještě na fialky byla absolutně na nule. Tu jsem neměla krabičku (a to pak samozřejmě nemá smysl nikam chodit, a navíc v práci bych si rozhodně nemohla žádnou půjčit), tu jsem neměla sílu, tu pršelo (a kdo by chtěl mít mokrou hlavu a záda). Prostě pořád tomu zcela objektivně něco bránilo. S leností to nemá co dělat, přísahám. 

Tak jsem se pomalu smířila s tím, že ani letos ten fialkovej sirup prostě neuvařím. Smůla. Pak jsem ale jela k rodičům a hle, na zahrádce se to doslova fialovělo. Takové radosti! S mamkou jsme za chvilku posbírali 3 krabičky kvítků a já si je vítězoslavně odvezla domů. Moje nadšení trochu vzalo za své, když jsem zjistila, že na váhu je jich nějakých 35 gramů. Ale lepší než drátem do oka. Malé skleničky sirupu si teď budu o to víc vážit!

Dneska ráno jsme vyrazili koupit smetanu, protože jsem jí při včerejší objednávce zapomněla přidat do košíku. (To je mi mimochodem dost podobné.) A co myslíte, že nám roste před domem? Jakože asi tak 10 kroků od domu, takže to nemůže přehlédnout ani takovej slepejš jako jsem já? V množství ne několika gramů, ale přibližně několika kil?

Fialky. Stovky a možná i tisíce fialek. Každé ráno kolem nich chodím do práce… Podle stupně rozkvetení už možná celý tento týden. Po ránu prostě nejsem nejbystřejší. (Ne, že by to večer bylo o moc lepší, ale o tom taktně pomlčíme.) Další důkaz toho, že je zbytečné po mně po probuzení cokoli chtít, jsem totiž slepá, hluchá a myšlenkami někde v předaleké galaxii. 

Nezoufejte, pokud ve vašem okolí fialky nerostou, tenhle čokoládový koláč bude skvělý i s neochucenou sladkou šlehačkou a kupou čerstvého ovoce. Já upekla malý koláč pro 3-4 osoby, pokud chcete klasickou velikost na 8-12 řezů, zdvojnásobte množství ingrediencí. 

Čokoládový koláč bez mouky s fialkovou náplní a fialkový sirup 

Fialkový sirup: 

  • 30 g fialkových květů, stonky otrhané 
  • 100 ml vroucí vody 
  • 200 g krupicového cukru 
  • šťáva z 1/2 citronu 

Čokoládový koláč: 

  • 100 g másla 
  • 100 g hořké čokolády (65-70% kakaové hmoty) 
  • 2 vejce 
  • 30-40 g krupicového cukru (podle obsahu kakaové hmoty v čokoládě, aby nebyl výsledek příliš hořký) 
  • špetka soli 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 

Fialková náplň: 

  • 200 ml smetany ke šlehání (40%) 
  • 2-3 lžíce mascarpone 
  • 2-3 lžíce fialkového sirupu 

Na dokončení: čestvé ovoce a fialky

Postup

Nejdříve připravte sirup. Fialky opláchněte, dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, přikryjte poklicí a nechte 24 hodin louhovat. Poté přisypte cukr a na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přeceďte do vroucí vodou vymyté lahvičky o objemu 300 ml. Pevně uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici. 

Troubu zahřejte na 180°C a malou dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení. Máslo a čokoládu za stálého míchání opatrně rozpusťte v rendlíku, odložte stranou a nechte zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem, solí a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat 5-6 minut.

Poté vaječnou pěnu stěrkou zapracujte do čokoládové směsi. Hotové těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte a pečte přibližně 20 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá a čistá. Nechte koláč vychladnout ve formě a poté ho vyndejte na talíř. 

Smetanu ušlehejte s mascarpone do nadýchaného krému a pak na nejnižší otáčky zašlehejte fialkový sirup. Připravený krém naneste stěrkou na koláč a povrch ozdobte čerstvým ovocem a kvítky. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang