Recept na domácí jablečné želé

Džemy, marmelády a povidlaSladká jídlaZavařeniny
jablečné želé

Podle tohoto receptu na jablečné želé připravíte tradiční a chutné domácí želé.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Přídavný čas: 1 den
  • Celkem: 1 den a 1 hodina
  • Počet porcí: 100

Ingredience

  • 1,5 kg jablek, zbavených jader a nakrájených na kostičky
  • 3 šálky vody nebo podle potřeby
  • 7 a ½ šálku bílého cukru
  • ½ lžičky másla
  • 1 balení ovocného pektinu v prášku

Postup

  1. Jablka vložte do velkého hrnce a zalijte je vodou.
  2. Přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud jablka nezměknou, asi 5 minut.
  3. Uvařená jablka rozdrťte a vařte dalších 5 minut.
  4. Rozdrcená jablka přendejte do síta nebo plátna na sýr.
  5. Nechte okapat do mísy, dokud veškerá tekutina neodteče, a jemně přitlačte, aby se uvolnila všechna šťáva.
  6. Odměřte 5 šálků jablečné šťávy a v případě potřeby přidejte vodu, abyste měli přesné množství.
  7. Do šťávy vmíchejte cukr; přidejte máslo, aby se snížila pěnivost.
  8. Směs šťávy přiveďte za stálého míchání k varu.
  9. Vmíchejte pektin; za stálého míchání vařte přesně 1 minutu, aby se pektin rozpustil.
  10. Odstavte z ohně. Přebytečnou pěnu slijte kovovou lžící.
  11. Sklenice a víčka sterilizujte ve vroucí vodě alespoň 5 minut.
  12. Do horkých sterilizovaných sklenic nalijte jablečný džem a naplňte je do 1/8 palce od horního okraje.
  13. Po naplnění sklenic přejeďte nožem nebo tenkou špachtlí po jejich vnitřku, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  14. Otřete okraje sklenic vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky potravin.
  15. Zavřete je víčky a našroubujte kroužky.
  16. Na dno velkého hrnce umístěte stojan a naplňte jej do poloviny vodou.
  17. Přiveďte k varu a sklenice do vroucí vody spusťte pomocí držáku.
  18. Mezi sklenicemi nechte 5 cm mezeru.
  19. V případě potřeby přilijte další vroucí vodu, aby hladina vody byla alespoň 1 palec nad horními okraji sklenic.
  20. Přiveďte vodu k varu, hrnec přikryjte a zpracovávejte 5 minut.
  21. Sklenice opatrně vyjměte z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu, několik centimetrů od sebe, dokud nevychladnou.
  22. Po vychladnutí stiskněte prstem horní část každého víčka a ujistěte se, že těsní (víčka se vůbec nepohybují nahoru ani dolů).
  23. Nechte je 24 hodin stát při pokojové teplotě.
  24. Skladujte v chladném a tmavém prostoru.
  25. Otevřené želé uchovávejte v chladničce až 3 týdny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang