Recept na domácí tahini

Omáčky a dipy
domaci-tahini

Vyzkoušejte tento recept na domácí tahini. Pasta tahini ze sezamových semínek a je základem blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Ingredience

  • 1 šálek sezamových semínek
  • 2 nebo více lžic jemného olivového oleje, neutrálního oleje, jako je olej z hroznových semínek, nebo malé množství sezamového oleje
  • Sůl (dle chuti)

Postup

  1. Opékání syrových sezamových semínek dodá tahini oříškovou chuť. Na sporáku vložte sezamová semínka na suchou pánev na střední teplotu a často je míchejte dřevěnou lžící.
  2. Opékejte semínka, dokud nejsou lehce zbarvená (ne hnědá) a voňavá, asi 5 minut.
  3. Přeneste opražená sezamová semínka na velký talíř nebo tác a nechte je zcela vychladnout.
  4. Vložte sezamová semínka do kuchyňského robotu a rozemelte. Zpracovávejte 2 až 3 minuty, dokud sezamová semínka nevytvoří drobivou pastu.
  5. Do kuchyňského robotu přidejte 2 lžíce oleje. Zpracovávejte 1 až 2 minuty a podle potřeby seškrabujte po stranách, dokud směs nevytvoří hustou a poměrně hladkou pastu.
  6. Pro dosažení řidšího tahini přidejte více oleje po 1 až 2 lžících a zpracovávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  7. Přidejte sůl podle chuti a zpracovávejte, dokud se nespojí.
  8. Tahini přelijte do sklenice nebo jiné vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte ji v chladničce po dobu jednoho měsíce nebo déle.
  9. Pokud se směs oddělí, promíchejte tahini, aby se olej znovu rozdělil.

Kategorie:

Omáčky a dipy
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang