čokoládový dort

Teda takhle dlouho jsem sem nic nenapsala snad… No vlastně nikdy, když o tom tak přemýšlím. Jenže teď je toho nějak víc než dřív. Buďte se mnou, prosím, trpěliví… Mám úplně novou práci a mám jí moc ráda. Jedinou drobnou nevýhodu spatřuji v místě svého pracoviště, kterým je taková ta hypersupermoderní prosklená kancelářská budova. Za tu chvíli jsem zaznamenala pár problémů.

Problém č. 1: Suchý nedýchatelný vzduch = krví podlité králičí oči, bolest hlavy, dýchací problémy a zcela ODPORNÁ pleť.

Problém č. 2 (přímo související s problémem č. 1): Žádná okna. Teda máme hoch nóbl prosklenou stěnu. Ale tu neotevřeš. Nevyvětráš. Nenadýcháš se (vzhledem k přilehlé silnici pseudočerstvého vzduchu. Já ji jednou trvale otevřu, až mě chytne rapl a prohodím tou stěnou svůj ultrapomalý Mac (tak pomalý, že si připadám jako bych byla znova na střední a u našeho stařičkého počítače čekala na načtení oficiálních stránek X-Menů. Klidně půl hodiny!

Včera už k tomu málem došlo. Přišel mi hodně hoooodně naštvaný mail od našeho čtenáře, že už 4x psal na mail, o jehož existenci jsem neměla nejmenší tušení, a že je strašně super, jak ignorujeme naše čtenáře. Zamrazilo mě. Co je to za mail? Kdo ho spravuje? Odpovědí je NIKDO. Tedy přesnější odpovědí je – bych ho měla spravovat. Ajťáci mi ho tedy připojili dodatečně a já zjistila, že tam na mě čeká 763 vesměs dost naštvaných mailů.

Píšu tedy naštvanému pánovi, že mu děkuju, že mě na to upozornil a že jsem tu krátce a na IT mi nedopatřením zapomněli připojit tenhle mail k mému. Do toho mi zvoní pevná linka. „Ty to jako svádíš na nás?!“ Jako vážně?! Čtete mi maily pod rukama? Super nadruhou! „Jak jsme to jako měli vědět, že ti ho máme připojit? To máš vědět ty!“

Ano, všechny křišťálové koule fatálně selhaly. Vlastně jsem selhala já a můj šestý smysl, třetí oko i věštecké schopnosti. Hmmm. Musela jsem si sednout na ruce, abych neudělala nějakou blbost. 

Problém č. 3 (což asi není tak úplně problém): Místnost, ve které jsou záchody taky nemá okno. Tudíž, když vám nějaký určitě velmi šetřivý (proč by to jinak dělal) jedinec zhasne, je tam opravdová tma. A to je dost blbý.

Ale nebojte, i přes novou práci stále peču. A dokonce to i fotím, ale už o tom nestíhám psát. Takže teď začnu postupně dorovnávat skluz a přidávat recepty staré jako metuzalém. Tomuhle je už asi 20 dnů (to už je věk, nemyslíte?)! 

Tenhle dort vznikl tak nějak spontánně, když jsem si domů přinesla pytel červených pomerančů. Hrabala jsem pak ve špajzu hledajíc jedlou sodu do těsta a našla hotový poklad – šafrán! A hned bylo jasno, jaký dort nebude jenom vanilkový, ale vanilkový se šafránem.

Dort se šafránem a vanilkou a krémem z červených pomerančů 

Ingredience: 

  • 4 vejce 
  • 1 a 3/4 hrnku krupicového cukru 
  • 3/4 velké kostky změklého másla 
  • 2 hrnky hladké mouky 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 1 sáček prášku do pečiva 
  • 1 sáček jedlé sody 
  • 1 velká špetka soli 
  • 1 lžíce vanilkové pasty 
  • 1 hrnek podmáslí 
  • 1/3 hrnku horké vody 
  • špetka šafránu 

Krém:

  • 1 hrnek vymačkané a přecezené šťávy z červených pomerančů (zhruba 3 plody) 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 1/2 lžíce vanilkové pasty 
  • 1/2 velké kostky másla (125 g)
  • 2 mascarpone (500 g)
  • 1 balení krémového sýra (125 g)
  • 1 smetana ke šlehání (250 ml)
  • 1/2 hrnku moučkového cukru 

Poleva:

  • 1/2 hrnku vymačkané a přecezené šťávy z červených pomerančů 
  • 40 g krupicového cukru 

Na ozdobu plátky červeného pomeranče na ozdobu a jedna lžička pomerančové marmelády. 

Postup

Máslo na korpus vyndejte z ledničky předem. Doporučuji ráno, pokud se chystáte péct odpoledne, nebo večer, pokud plánujete pečení na ráno. 

Nejdříve upečte korpus. Na dno hrnečku dejte špetku šafránu, zalijte horkou vodou a nechte vylouhovat a vychladnout. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo.

Oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Moučnou směs, podmáslí a šafránový výluh přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 25 minut odkryté a 20 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

Přípravu krému zahajte uvařením pomerančového pudinku. Do menšího rendlíku nalijte 2/3 pomerančové šťávy, přidejte vanilkovou pastu a přiveďte k varu. Ve zbylé třetině rozmíchejte kukuřičný škrob. Když šťáva začne vřít, přilijte zbytek a za stálého míchání vařte 1 – 2 minuty.

Poté rendlík odstavte z plotny a za stálého míchání nechte 2 minuty zchladnout. Poté vyměňte vařečku za šlehací metlu a zašlehejte po kouscích máslo. Vznikne vám lesklý pudinkový krém. Nechte ho dokonale vychladnout. V zimních měsících ho klidně můžete dát vychladnout za okno. 

Po vychladnutí pudink prošlehejte a zašlehejte do něj mascarpone, krémový sýr a nakonec lehce vmíchejte ušlehanou smetanu. Oslaďte podle chuti. Množství cukru v rozpise surovin je pouze orientační, protože sladkost jednotlivých plodů se může lišit. Neslaďte ho ale přespříliš, protože budete dort zdobit ještě pomerančovým sirupem. 

Pokud je to potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Krém rozdělte na 3 díly (oddělte polovinu a zbylou polovinu rozdělte na 2 čtvrtiny). Spodní část korpusu potřete 1/4 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort ze všech stran potřete oddělenou polovinou krému a lehce uhlaďte.

Zbylou čtvrtinou krému naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s hustými krátkými zoubky nebo s hladkou špičkou (já nakombinovala zdobení oběma). Dort po obvodu ozdobte špičkami krému různé velikosti. Dejte dort na minimálně 2 hodiny do lednice. 

Po dvou či více hodinách svařte pomerančovou šťávu s cukrem na hustý sirup. Nechte lehce zchladnout, a když se sirup hezky „táhne“, ozdobte jím okraj dortu. 

Pomerančovou marmeládu zahřejte s kapkou vody. Vznikne glazura, kterou můžete potřít plátky pomeranče, kterými budete zdobit dort. Díky tomu ovoce neoschne a bude vypadat svěže a krásně delší dobu. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang