Dýňové speciality na 5 způsobů

Zeleninová jídla

Dýně během Halloweenu nemusí být pouze dekorací. Při správném zpracování hraje významnou roli i v kuchyni, kde se dá připravit na bezpočet způsobů.

Polévky, saláty nebo nadýchané zákusky – svou chutí je udělá výjimečnými. Nadbytečné zásoby poslouží také v zimě, kdy může být hlavní ingrediencí vynikajících kompotů.

Jednoduché grilované pochoutky

Pokud zatoužíte po něčem chutném a zároveň jednoduchém, odpovědí je grilovaná dýně. K přípravě tohoto jídla stačí zeleninu důkladně oloupat, zbavit semínek a nakrájet na větší kostky.

Nakrájenou dýni dochutíme solí a exotickým kořením, načež ji zapečeme na grilovacím tácu vymaštěným olivovým olejem.

Hotové jídlo podáváme s pečeným toastem nebo vařenými bramborami. Alternativní přílohou je ledový salát s rajčaty a dresinkem, který s upravenou dýní smícháme ve větší salátové míse.

Placky na slano i na sladko

Dýňové placky připravujeme podobným způsobem jako tradiční bramborové. Těsto v zásadě obsahuje stejné ingredience, ale brambory nahrazuje nastrouhaná dýně. Právě ta z jídla udělá dokonalou pochoutku. Chcete-li recept ještě obohatit o něco výjimečného, do těsta na závěr přidejte majoránku a ovesné vločky.

Z nadrobno nakrájené dýně však můžeme připravit i sladké lívance. Opět je klasický recept v podstatě beze změny. Na zpestření použijeme muškátový oříšek, skořici a datlový sirup jako polevu. Doporučujeme smažit na rozpálené pánvi s trochou kokosového oleje.

Plněná dýně pro náročné

Plněná a pečená dýně je hotový gastronomický zážitek i s tou nejjednodušší nádivkou. Ideálními ingrediencemi jsou rozmačkané tofu, stroužek česneku, sýr, vegeta a rajčatový protlak.

Hotová směs, kterou v troubě zapečete ve vydlabané dýni, uspokojí chuťové buňky po zbytek celého dne. Pokud vás recept po čase omrzí, ingredience do nádivky můžete libovolně variovat podle sebe.

Polévka, klasika, která nejen zahřeje

Vnitřek z dýně můžete na další den efektivně využít například i na přípravu chutné polévky. Stačí když ho rozmixujete spolu s bramborami, mrkví, cibulí a dalšími dochucovadly.

Po mírném ohřátí polévku podáváme s krutony. Šmrnc polévce nakonec dodá sušený medvědí česnek nebo zázvor.

Zavařováním ke zdraví a dokonalé chuti

Pokud si nevíte rady, jak dýni v domácnosti spotřebovat, připravte zdravý dýňový kompot. Obsahuje množství živin a vitamínů, díky kterým slouží také jako prevence.

Zavařená dýně pozitivně ovlivňuje činnost srdce a pomáhá i při kožních onemocněních či hojení ran. K dotvoření chutě se často používá ananas, a to v jakékoliv formě.

Náš tip: Pokud dýni neplánujete ihned spotřebovat a chcete, aby vám vydržela co nejdéle, skliďte ji ještě nezralou. Při skladování ve sklepě vám takto vydrží až do jara.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang