Dýňový dort s arašídovým korpusem a karamelem

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyZákusky

Podzim je nádherné roční obdob. Miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnoucích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.

Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především dýně. Tyhle oranžové podzimní poklady  zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.

A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba.

Ingredience

Na korpus:

  • 160 g arašídového másla
  • 60 g loupaných arašídů
  • 130 g ovesných vloček
  • 2 lžíce rýžového sirupu

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 270 g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • špetka soli

Karamelizované arašídy:

  • 50 g loupaných arašídů
  • 3 lžičky kokosového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1/4 lžičky soli

A postupovat budeme takto:

Postup přípravy

Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýžový sirup a arašídy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.

Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.

Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.

Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karamel ztvrdne a zchladne.

Poznámka: dýňové pyré si připravíte jednoduše rozmixováním uvařené nebo opečené dýně. Já dýni raději peču, je potom mnohem chutnější. Vždy jí nakrájím na menší kostky a peču v troubě na 200 stupňů cca 45 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang