Dort bude dýňový s fíkovým krémem a dýňovým krémem a čerstvými fíky navrch. To dá rozum, ne? Já nejraději používám máslovou dýni, ale pokud zrovna máte třeba muškátovou, tak to vůbec nevadí! 

TIP: V případě, že trpíte na nesnášenlivost vajec nebo je z jakéhokoliv důvodu nejíte, vyzkoušejte také pečení bez vajec.

Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky 

Ingredience: 

  • 4 vejce 
  • 320 ml rostlinného oleje 
  • 200 g cukru krupice 
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 200 g hladké mouky 
  • 2 lžičky sody 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 
  • 2 lžičky skořice 
  • 2 lžičky mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření) 
  • 400 g dýňového pyré (dýni oloupejte, nakrájejte, posypte třtinovým cukrem, upečte doměkka a pak rozmixujte dohladka nebo uvařte ve vodě jako brambory a pak rozmixujete) 

Fíkový krém:

  • 500 g mascarpone 
  • 250 g krémového sýra 
  • 500 ml smetany ke šlehání 
  • 300 g fíkové marmelády 
  • moučkový cukr pokud se Vám krém zdá málo sladký 

Dýňový krém:

  • 250 g mascarpone 
  • 125 g krémového sýra 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 150 – 200 g dýňového pyré 
  • moučkový cukr 

Na ozdobu 5 – 6 čerstvých fíků 

Postup 

Nejprve připravte dýňové pyré. Poté vyložte velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) papírem na pečení (dno i okraj). Troubu rozpalte na 180 °C. 

Obě mouky, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření prosejte přes jemné síto. Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny pěny a postupně vmíchejte moučnou směs a dýňové pyré. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Dobře hlídejte, a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mém případě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté.

Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do korpusu, a pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Po vytažení z trouby nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a vodorovně prokrojit. 

Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně vmíchejte marmeládu a pokud se Vám bude krém zdát málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem. 

Dýňový krém na ozdobení připravte úplně stejně, pouze marmeládu nahraďte dýňovým pyré a rozhodně oslaďte. 

Fíky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny (nebo šestiny). 

Spodní vrstvu těsta si položte na dortovou podložku a potřete 2/3 fíkového krému. Na krém položte druhou vrstvu těsta a celý dort (tedy vršek i boky) potřete zbylou 1/3 fíkového krému. Povrch dortu uhlaďte a dejte ho alespoň na 1 hodinu do ledničky. Poté ho ozdobte dýňovým krémem a poklaďte rozčtvrcenými fíky. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang