Dýňový koláč s tofu na styl cheesecake

Koláče a buchty

Na podzim jsou dýně úplně všude. Tento krásně zbarvený plod přírody si nachází stále více oblíbenců. Netradiční využití je úžasný, podzimem vonící dýňový koláč s tofu na způsob cheescake.

Ingredience

  • 200 g rozdrcených sušenek
  • 100 g rostlinného tuku nebo másla
  • 360 g tofu natural (2 balení)
  • 100 ml sójového mléka
  • 500 g dýňového pyré (připravíte si ho tak, že asi 30-40 minut pečete nakrájenou máslovou dýni nebo hokkaido na 220 stupních a pak z ní vydlabede dužinu, kterou rozmačkáme, nebo rozmixujete na pyré)
  • 2 PL třtinového cukru (případně zvolte alternativní sladidla)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 0.5 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté vanilky nebo 1 vanilkový cukr
  • skořicový cukr na posypání

Postup

  • Rozdrcené sušenky smícháme se změklým rostlinným tukem tak, aby nám vznikla drobenka. Pomocí lžíce ji namačkáme na dno dortové formy o průměru 23 cm.
  • Ponorným mixérem smícháme tofu se sójovým mlékem do hladké hmoty. Přidáme dýňové pyré, cukr a promícháme.
  • Nakonec vmícháme směs koření a vanilky a řádně promícháme, aby se celá dýňová směs rovnoměrně ochutila.
  • Dýňovou směs naneseme na sušenky ve formě, uhladíme povrch a dáme péct.
  • Pečeme asi 40 minut na 200 stupních (sledujeme, kdy se okraje koláče začnou oddělovat od formy a povrch koláče je na dotek pružný a nelepivý).
  • Vypneme a necháme v chladnoucí troubě alespoň půl hodiny odpočívat.
  • Před podáváním můžeme posypat skořicovým cukrem.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang