Epický dip Baba Ganoush

Omáčky a dipy

Nejlepší recept na baba ganoush z lilku pečeného v troubě, tahini, olivového oleje, citronové šťávy a česneku!

Baba ganoush je podobný humusu, ale místo cizrny se používá grilovaný nebo pečený lilek. Oba dipy pocházejí z východního Středomoří a často se podávají společně s pita chlebem a syrovou křupavou zeleninou. Baba ganoush můžete používat stejně jako hummus – jako dip nebo pomazánku.

Příprava

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba přípravy: 35 minut
  • Celkem: 55 minut

Tento recept na baba ganoush je nejlepší! Navíc se snadno připravuje (není potřeba kuchyňský robot). Budete potřebovat lilek, tahini, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Z receptu získáte asi 2 šálky (dost pro 4 až 6 osob jako předkrm).

Ingredience

  • 2 střední lilky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku tahini
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • špetka papriky na ozdobu

Postup

Troubu předehřejte na 220 °C, rošt umístěte do horní třetiny trouby. Velký plech s okrajem vyložte pečícím papírem, aby se lilek nepřichytil k plechu. Lilky podélně rozpůlte a řezné strany lehce potřete olivovým olejem. Položte je na připravený plech půlkami dolů.

Lilky pečte, dokud není vnitřek v celé ploše velmi měkký a slupka se neshrnuje, přibližně 35 až 40 minut (pokud používáte 1 velký lilek, může to trvat déle). Lilek dejte na několik minut stranou, aby vychladl. Lilky otočte a velkou lžící vydlabejte dužinu.

Nad mísu umístěte sítko, dužinu přendejte do sítka a slupky vyhoďte. Z lilku chcete odstranit co nejvíce vlhkosti, proto jej nechte několik minut odpočívat a protřepejte jej, aby se z něj uvolnila další vlhkost.

Slijte vodu a vyklopte lilek ze sítka do mísy. Přidejte k lilku česnek a citronovou šťávu a intenzivně míchejte vidličkou, dokud se lilek nerozpadne. Přidejte do mísy tahini a míchejte. Za stálého míchání pomalu přilévejte olivový olej. Pokračujte v míchání, dokud směs nebude světlá a krémová.

Vmíchejte petrželku, sůl a kmín. Podle chuti dosolte (já obvykle přidávám ještě ¼ lžičky) a přidejte více citronové šťávy, pokud chcete pikantnější chuť.

Přendejte baba ganoush do servírovací mísy a lehce zakápněte olivovým olejem. Nakonec posypte petrželkou a paprikou. Podávejte s přílohami podle vlastního výběru. Skvěle se hodí i na sendviče!

Kategorie:

Omáčky a dipy

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang