Nejlepší recept na baba ganoush z lilku pečeného v troubě, tahini, olivového oleje, citronové šťávy a česneku!
Baba ganoush je podobný humusu s tahini, ale místo cizrny se používá grilovaný nebo pečený lilek. Oba dipy pocházejí z východního Středomoří a často se podávají společně s pita chlebem a syrovou křupavou zeleninou. Baba ganoush můžete používat stejně jako hummus – jako dip nebo pomazánku.
Příprava
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba přípravy: 35 minut
- Celkem: 55 minut
Tento recept na baba ganoush je nejlepší! Navíc se snadno připravuje (není potřeba kuchyňský robot). Budete potřebovat lilek, tahini, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Z receptu získáte asi 2 šálky (dost pro 4 až 6 osob jako předkrm).
Ingredience
- 2 střední lilky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku tahini
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého kmínu
- špetka papriky na ozdobu
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C, rošt umístěte do horní třetiny trouby. Velký plech s okrajem vyložte pečícím papírem, aby se lilek nepřichytil k plechu. Lilky podélně rozpůlte a řezné strany lehce potřete olivovým olejem. Položte je na připravený plech půlkami dolů.
Lilky pečte, dokud není vnitřek v celé ploše velmi měkký a slupka se neshrnuje, přibližně 35 až 40 minut (pokud používáte 1 velký lilek, může to trvat déle). Lilek dejte na několik minut stranou, aby vychladl. Lilky otočte a velkou lžící vydlabejte dužinu.
Nad mísu umístěte sítko, dužinu přendejte do sítka a slupky vyhoďte. Z lilku chcete odstranit co nejvíce vlhkosti, proto jej nechte několik minut odpočívat a protřepejte jej, aby se z něj uvolnila další vlhkost.
Slijte vodu a vyklopte lilek ze sítka do mísy. Přidejte k lilku česnek a citronovou šťávu a intenzivně míchejte vidličkou, dokud se lilek nerozpadne. Přidejte do mísy tahini a míchejte. Za stálého míchání pomalu přilévejte olivový olej. Pokračujte v míchání, dokud směs nebude světlá a krémová.
Vmíchejte petrželku, sůl a kmín. Podle chuti dosolte (já obvykle přidávám ještě ¼ lžičky) a přidejte více citronové šťávy, pokud chcete pikantnější chuť.
Přendejte baba ganoush do servírovací mísy a lehce zakápněte olivovým olejem. Nakonec posypte petrželkou a paprikou. Podávejte s přílohami podle vlastního výběru. Skvěle se hodí i na sendviče!