Recept na „flexibilní“ džem

Džemy, marmelády a povidlaZavařeniny
flexibilni-dzem

Využijte co nejvíce ovocných zásob a zkuste si vyrobit vlastní džem – výborná pomazánka na domácí chléb.

Ingredience

  • 900 g ovoce (ostružiny, švestky, maliny nebo jahody)
  • 900 g zlatavého krystalového cukru
  • kousek másla

Recept je na 4 sklenice džemu.

Postup

  1. Ovoce vložte do zavařovací misky nebo velkého těžkého hrnce.
  2. U ostružin přidejte 50 ml vody a 1½ lžíce citronové šťávy, u švestek (rozpůlených a vypeckovaných) použijte 150 ml vody, u jahod přidejte 3 lžíce citronové šťávy (bez vody) a u malin nepřidávejte nic.
  3. Přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu.
  5. Ostružiny vařte 15 minut, švestky 30-40 minut, maliny 2 minuty a jahody 5 minut.
  6. Ovoce by mělo být měkké.
  7. Přisypte cukr a míchejte na velmi mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  8. Zvyšte teplotu, přiveďte k plnému varu a pak rychle vařte ostružiny 10-12 minut, švestky 10 minut, maliny 5 minut nebo jahody 20-25 minut – nemíchejte však – dokud není dosaženo bodu tuhnutí 105 °C.
  9. Odstavte z ohně, odstraňte přebytečnou vodní páru a pak na povrchu rozmíchejte kousek másla (to pomůže rozpustit zbylou vodní páru).
  10. Nechte asi 15 minut odstát, aby se ovoce usadilo.
  11. Nalijte do sterilizovaných sklenic, označte a uzavřete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang