Recept na francouzské kuře na cibulce

Hlavní jídlaKuřecí masoMaso
onion_chicken

Jednoduchý recept na sýrové, slané požitkářské francouzské kuře na cibulce.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • Celkem: 1 hodina 30 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 kg kuřecích stehen s kůží
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 3 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • ¾ šálku suchého bílého vína (např. Sauvignon Blanc)
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • nastrouhaný sýr Gruyère nebo Comté

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Kuře ochuťte 1 lžičkou soli a ½ lžičky černého pepře.
  3. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Přidejte kuře kůží dolů a smažte, dokud nezhnědne, asi 5-7 minut.
  4. Kuře otočte a opékejte na druhé straně asi 5 minut. Poté ho vyjměte z pánve a dejte stranou.
  5. Na stejné pánvi přidejte zbývající olivový olej a snižte teplotu na střední/nízkou. Přidejte cibuli a přiklopte na 15 minut.
  6. Odstraňte pokličku a za častého míchání pokračujte ve vaření, dokud cibule nezíská pěknou zlatohnědou barvu. Proces karamelizace by měl trvat asi 25 minut, nespěchejte na něj.
  7. Jakmile cibule získá karamelovou barvu, přidejte máslo, muškátový oříšek, tymián, bobkový list, česnek a zbývající sůl a pepř. Promíchejte a vařte další 3 minuty.
  8. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte víno. Přiveďte ho k varu a vařte 3-5 minut.
  9. Přidejte hovězí vývar, přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut.
  10. Vyjměte tymián a bobkový list a přidejte kuře zpět do cibule. Pečte odkryté na prostředním roštu předehřáté trouby 15 minut.
  11. Kuře posypte sýrem a vložte zpět do trouby. Dávejte pozor, aby se sýr nepřipálil.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang