francouzsky-hedvabny-kolac

Tento krémový koláč je kombinací koláčového korpusu, čokoládové náplně hladké jako hedvábí a čerstvé šlehačky na povrchu. Tento recept používá vařená vejce, takže se nemusíte obávat konzumace syrových vajec.

Ingredience

Na korpus:

  • 1 nepečený koláčový korpus
  • 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící mléka nebo husté smetany na potření

Náplň:

  • 240 ml tučné smetany nebo tučné smetany ke šlehání
  • 2 kvalitní hořkosladké nebo polosladké čokolády (113 g každá), jemně nasekané
  • 4 velká vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 170 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Poleva:

  • 240 ml tučné smetany nebo tučné smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového nebo krystalového cukru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • volitelně na ozdobu: čokoládové kudrlinky

Postup

  1. Koláčové těsto připravte večer předem, protože před vyválením a pečením je třeba ho alespoň 2 hodiny chladit v chladničce.
  2. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte jeden z plátů vychlazeného těsta. Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky, dokud nezískáte kruh o průměru cca 30 cm.
  3. Těsto opatrně vložte do koláčové formy o průměru 22 cm. Prsty ho zastrčte dovnitř a ujistěte se, že je zcela hladké. Aby byl okraj krásně tlustý, přebytečné těsto na okrajích neokrajujte.
  4. Místo toho přebytečné těsto přehněte zpět přes okraj a rukama vytvarujte okraj do pěkného silného okraje kolem koláče. Okraje zmačkejte vidličkou.
  5. Vnitřek koláče pečlivě vyložte dvěma kusy pečícího papíru nebo alobalu a poté do něj nasypte závaží. Ujistěte se, že jsou závaží rovnoměrně rozmístěna po celém koláči. Těsto nechte alespoň 30 minut chladit v chladničce nebo mrazničce – zabráníte tak srážení koláče.
  6. Předehřejte troubu na 200 °C.
  7. Vychladlý koláčový korpus (se závažím) pečte 15 minut.
  8. Vyjměte koláč z trouby a opatrně z něj vyjměte papír/hliníkovou fólii (se závažími). Vidličkou propíchejte celé dno koláčové kůrky. Okraje koláče potřete vajíčkem. Vraťte koláč do trouby a pečte jej dozlatova, přibližně dalších 12-15 minut.
  9. Koláčovou placku nechte zcela vychladnout. Vychladlý korpus pevně přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebude připraven k plnění.
  10. Smetanu šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 4 minuty.
  11. Rozpusťte polosladkou čokoládu.
  12. Vejce a cukr ušlehejte. Umístěte nad hrnec s vroucí vodou na střední teplotu. Nedovolte, aby se povrch vařící vody dotýkal dna žáruvzdorné mísy. Za stálého šlehání vařte vaječnou směs, přibližně 10-11 minut. Nepřestávejte šlehat, jinak by vejce mohla ztuhnout.
  13. Opatrně stáhněte z ohně a nechte 10 minut vychladnout. Po vychladnutí pomalu vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Aby se nesrazila, nechte ji před použitím ještě 10 minut chladnout.
  14. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem s lopatkami šlehejte máslo při středně vysokých otáčkách do krémové konzistence, asi 1-2 minuty. Přidejte vanilku a šlehejte při středně vysokých otáčkách po dobu 30 sekund. Seškrábejte stěny a dno mísy.
  15. Při nízkých otáčkách mixéru přilijte čokoládovou a vaječnou směs a poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte 3 minuty. Gumovou stěrkou vmíchejte šlehačku, dokud se nespojí.
  16. Náplň rozetřete do vychladlého koláčového korpusu. Pevně přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 4-6 hodin nebo přes noc, dokud koláč nezchladne a neztuhne.
  17. Smetanu, cukr a vanilkový extrakt šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří střední špičky, asi 3-4 minuty.
  18. Střední špičky mají ideální konzistenci pro zdobení dezertů. Šlehačku navrch naneste nebo rozetřete. V případě potřeby ozdobte čokoládovými kudrlinkami.
  19. Koláč podávejte ihned nebo ho nechte odkrytý vychladnout až několik hodin.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang