Zelená vaječná pánev neboli shakshuka

Hlavní jídla

Pozor, nejkontroverznější přísadou je zde růžičková kapusta/kapustičky. Ta patří mezi ty druhy zeleniny, které u většiny z nás budí negativní reakce, které máme většinou spojené s dětstvím, kdy rozvařené kapustičky „obohacovaly“ polévky školních jídelen.

Sehnat růžičkovou kapustu můžeme v dnešní době téměř po celý rok, ale její pravá sezóna je od září do října, což jste nejspíš i v těch vašich obchodech mohli zaznamenat, protože bývá vážně všudypřítomná.

Porce: pro 2-4 lidi

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření 10 minut

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 2 lžíce ghí
  • 1 hrst mražených kapustiček, popřípadě čerstvých
  • 4 šťastná vajíčka
  • 1 hrst baby špenátu
  • sůl, pepř
  • chilli vločky – cca 1/2 lžičky
  • ředkvičky – překrojené na půl a krájené na plátky
  • 1/2 avokáda – nakrájené na menší kousky
  • čerstvé bylinky – koriandr nebo pažitky, petržel

fullsizerender-1956761

Postup:

Mražené kapustičky vložte do sítka a přelejte je vařící vodou z konvice a hned následně je spláchněte vodou studenou. Osušte je. Pokud máte čerstvé, tento krok vynechte. Nakrájejte si najemno cibuli, pórek na půl kolečka, kapustičky překrojte napůl.

V pánvi si rozehřejte ghí a všechnu zeleninu restujte zhruba 6 minut, dokud kapustičky nebudou měkčí a nebudou pěkně opečené. Osolte, opepřete, přidejte množství chilli podle vašeho uvážení.

Přidejte baby špenát a na pár sekund ho promíchejte do směsi. Poté ve směsi vytvořte 4 důlky a rozklepněte do každého jedno vajíčko. Vařte dokud vajíčka nezískají konzistenci, kterou máte rádi.

Pánev na chvilku přiklopte pokličkou. Jakmile budou vajíčka hotová, přendejte pánev doprostřed stolu, posypejte nakrájenými ředkvičkami, avokádem a koriandrem. A můžete servírovat. 

Redakce Receptik.cz

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang