Grilovaný patizon jako těsto na pizzu

Pizza

Grilovaný patizon jako těsto na pizzu výborně chutná a je i extrémně rychlé na přípravu. Žádná práce s bílou moukou a kvasnicemi. Stačí zelenina.

Pizzu lze připravit buď doma v troubě nebo v zahradě na grilu, při posezení s rodinou či kamarády.

Ingredience

  • 1-2 patizony
  • sůl
  • rajčatový protlak podle potřeby
  • 2 ks zralých rajčat
  • lístky čerstvé bazalky
  • strouhaný sýr
  • ingredience na oblohu dle vlastní chuti

Postup

  • Patizon omyjeme, nakrájíme na plátky (vrchní a spodní část nepoužíváme).
  • Každý plát ogrilujeme na grilu (cca 5 minut), případně na funkci gril v troubě.
  • Pláty osolíme, potřeme rajčatovým protlakem a obložíme rajčetem, lístky bazalky a strouhaným sýrem.
  • Dáme na gril, případně do trouby dokud se sýr neroztopí, podáváme vychlazené.

Zdravotní účinky rajčat

  • preventivně chrání před vznikem rakoviny
  • mají vysoký obsah lykopen, které pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami a předcházet poškození pleti před slunečním zářením
  • pravidelnou konzumací pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů

Zdravotní účinky bazalky

  • velký obsah vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin
  • příznivě působí na trávicí trakt, tedy zvyšuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání
  • povzbuzuje trávicí činnost
  • odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči
  • zlepšuje metabolismus
  • přírodní antidepresivum, zmírňuje bolesti hlavy
  • čistí močové cesty
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • antiseptikum – afty, zánět dásní, špatné hojení ran, opruzeniny, zánět hrdla

Kategorie:

Pizza

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang