Recept na francouzský hedvábný koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky
francouzsky-hedvabny-kolac-2

Ačkoli název napovídá něco jiného, francouzský hedvábný koláč je americkým výtvorem. Název odkazuje na lehkou a hladkou strukturu, která zanechává v ústech hedvábně bohatý pocit.

Ingredience

  • 1 plech chlazeného koláčového těsta
  • 2/3 hrnku cukru
  • 2 velká vejce
  • 57 g neslazené čokolády, rozpuštěné
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku změklého másla
  • 2/3 šálku husté smetany ke šlehání
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • šlehačka a čokoládové kudrlinky (volitelně)

Recept je na 6 porcí.

Postup

  1. Koláčovou placku rozkrojte na polovinu. Jednu polovinu přebalte a uložte do chladničky na další použití. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte zbývající polovinu na kruh o průměru 20 cm.
  2. Přeneste jej do 18 cm koláčového talíře. Okraj koláče olemujte.
  3. Koláč vyložte dvojitou tloušťkou silné fólie. Pečeme 4 minuty při 230 °C. Odstraňte fólii. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá, asi o 2 minuty déle. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.
  4. V malém hrnci smíchejte cukr a vejce, dokud se dobře nespojí. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nedosáhne 71 °C a nepokryje hřbet kovové lžíce.
  5. Odstavte z ohně. Vmíchejte čokoládu a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota. Za občasného míchání ochlaďte na vlažnou teplotu (32 °C).
  6. V malé misce vyšlehejte máslo do světlé a nadýchané pěny, asi 3-4 minuty. Přidejte vychlazenou čokoládovou směs. Šlehejte na vysoké otáčky, dokud nebude světlá a nadýchaná, asi 5 minut.
  7. V jiné velké míse šlehejte smetanu, dokud nezačne houstnout. Přidejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte do čokoládové směsi.
  8. Nalijte do krusty. Před podáváním nechte alespoň 6 hodin chladit. Podle potřeby ozdobte šlehačkou a čokoládovými kudrlinkami. Zbytky uložte do chladničky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang