Hlavní jídla

Hlavní jídla bývají nejklíčovějším jídlem dne, zpravidla se jedná o obědy či večeře. Hlavnímu jídlu může předcházet předkrm, poté polévka a po hlavním jídle může být doplněno ještě dezertem.

Oblíbenými hlavními jídly jsou omáčky s knedlíky, kdy zajisté tou nejoblíbenější omáčkou je svíčková omáčka. Dále také maso na mnoho způsobů s přílohami, kdy velmi oblíbeným českým hlavním jídlem je zajisté drůbeží řízek. Při dietní stravě je možné také jako hlavní jídlo připravit salát například s kuřecím masem, dressingem a krutony, ála Caesar.

Hlavním jídlem také může být i bezmasé jídlo, jako jsou různé grilované sýry, těstoviny se sýrovými nebo smetanovými omáčkami nebo i různé luštěninové saláty.

Ke každému hlavnímu jídlu je také důležitý pitný režim, který lze podpořit různými džusy, limonády nebo i jen obyčejnou vodou.

Další kategorie

Zeleninový quiche

Zeleninový quiche je skvělý pokrm vhodný nejen jako hlavní jídlo, ale také jako například...

Recept – sýrová pizza, čtyři druhy sýra

Ingredience: 600 g rajčat1 hermelín150 g tvrdého sýra200 g sýra mozzarella150 g nivy3...

Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou – recept – s kompotem z exotického ovoce

Hledáte na oběd rychlé řešení? Šišky, které nebudou bramborové, ale tvarohové. V...

Vepřenky s cibulí

Ingredience 300 g mletého vepřového masa1 žemli1 dl mléka100 g cibulehořčicemletý...

Lilková caponata s multicereálním croissantem

Nechte se nachytat na krásný lesklý a orosený fialový lilek. Baklažánová barva s...

Dokonalý roastbeef – recept

Pár ingrediencí, notoricky známý postup, a stejně je to recept, před kterým mají kuchaři...

vietnamska_bageta-1024x683-1905090

Plněná bageta – recept

Plněné bagety vypadají na první pohled jako něco mezi Babicou a Hruškou, nenechte se ale...

Staročeská bageta s krůtími kuličkami

Staročeská bageta zdobená krůtími kuličkami. Ve druhém díle Sekáčů vám přinášíme...

retro_kaiserka-_se_smazenym_salamem_-1024x695-6843724

V „starých dobrých časech“ vařili i muži

Kaiserka s mákem hraje hlavní roi tohoto receptu. Je to světlé pšeničné pečivo s měkkou...

Kuřecí prsa v jogurtové garam masala marinádě s koriandrovou rýží a pečenými rajčátky

Stále se nemůžete zbavit dojmu, že vaříte stále to samé dokola a dochází vám nápady a...

Boloňská omáčka z čočky a hlívy ústřičné

Boloňskou omáčku jsem vždycky milovala a po těstovinách s ní a hromadou parmazánu jsem se...

Sýrový koláč z polenty s cuketou a lanýžovým olejem

Slané koláče jsou tak vděčné jídlo, člověk je může připravit na milion různých...

Recept – bůček na studeno

Ingredience: 1 kg libového bůčku1 lžička soli2 paličky česneku1 cibule½ lžičky...

Divoká zvěřina – nejlepší recepty

Máte rádi zvěřinu? Zarytí masožrouti asi odkývají, protože to je prostě maso, ale...

Recept – žemlovka

Ingredience: 15 rohlíků1-2 tvarohycukrmlékojablkamáslo Postup: Rohlíky nakrájíme...

Recepty – nadívané hovězí plátky

Ingredience: 4 hovězí plátky,50 g slaniny,olej nebo sádlo Na nádivku: 2 velké...

Recept – zapékaná pohanka se zeleninou a pečeným masem

Ingredience: 3-4 lžíce loupané pohankymražená nebo čerstvá zeleninu1 cibule3 stroužky...

Recept – zapékané fleky s tvarohem

Ingredience: 4 vejce60 dkg hladké mouky20 dkg slaniny1/2 kg tvarohuzakysaná...

Recept – zdravý knedlík, špenát a maso na česneku

Ingredience na knedlík: 1 pšenično žitná bageta (nebo jiné cereální pečivo)trocha...

Recept – zapékané špagety se sekanou

Ingredience: špagety1 kg sekané3 rajčata3 papriky zelenésůlpepřgrilovací koření,30 dkg...

line_spizy_s_ciabattou_natural-1024x710-5409755

Sýrové špízy

Sýrové špízky. Řecký sýr halloumi má vynikající chuť a při grilování se neroztéká,...

Zapečené těstoviny s tuňákem a zeleninou

Těstoviny s tuňákem a zeleninou připravíte za necelých 30 minut. Chuťově připomínají...

Pstruh lososovitý s šafránovou omáčkou

Pstruh lososovitý s šafránovou omáčkou. Ingredience na 1 porci 120 g filetu ze pstruha...

Pečený filet kambaly s tymiánem a bramborovo-mrkvové pyré

Pečený filet kambaly s tymiánem a bramborovo-mrkvové pyré Ingredience na pečenou rybu:...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang