Klasický recept na houstičky k večeři

Drobné pečivoKynuté moučníkyPečivo

Měkké a nadýchané houstičky se snadno připravují a jsou ideální k podávání k jakémukoliv jídlu. Kdo by odolal teplým kynutým houstičkám čerstvě vytaženým z trouby? Těsně před podáváním potřete houstičky rozpuštěným máslem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 25 minut
  • Dodatečný čas: 40 minut
  • Počet porcí: 12 houstiček

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 kostka droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Ve velké míse smícháme 3/4 šálku mouky, cukr, droždí a sůl.
  2. Mléko, vodu a máslo zahřejeme v hrnci na vysokou teplotu.
  3. Přidáme teplou mléčnou směs do moučné směsi. Šleháme 2 minuty při střední rychlosti elektrického mixéru a občas mísu seškrábneme. Přidáme 1/4 šálku mouky a šleháme 2 minuty při vysoké rychlosti. Vmícháme tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto.
  4. Hněteme těsto na lehce pomoučeném povrchu 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Přikryjeme a necháme 10 minut odpočívat.
  5. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílků. Z dílků vytvarujeme kuličky a vložíme je do vymazané kulaté formy. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě bez průvanu asi 30 minut, dokud se těsto nezdvojnásobí.
  6. Předehřejeme troubu na 190 °C.
  7. V předehřáté troubě pečeme houstičky asi 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Podáváme teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang