Recept na dokonalou hovězí polévku se zeleninou

PolévkyZeleninové polévky
hovezi-vyvar-se-zeleninou-recept

Pomalu přichází čas, kdy se každý z nás bude chtít zahřát lahodnou polévkou. Co takhle vyzkoušet jednoduchou dokonalou hovězí polévku se zeleninou?

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina 50 minut
  • Celkem: 2 hodiny 5 minut

Ingredience

  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězího masa na dušení, nakrájené na kostky
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 celery, nakrájené na plátky
  • 3 mrkve, nakrájené na silné plátky
  • 4 lžíce mouky
  • 2 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) suchého červeného vína
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) vody
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 2 brambory

Postup

  1. Ve velkém těžkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte 1 lžíci oleje na vysokou teplotu.
  2. Hovězí maso osušte papírovými utěrkami a posypte solí a pepřem.
  3. Hovězí maso prudce opečte ve dvou nebo třech dávkách a v případě potřeby přidejte více oleje. Přendejte do mísy.
  4. Pokud se vám zdá hrnec suchý, přidejte ještě trochu oleje.
  5. Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 minuty.
  6. Přidejte mrkev a celer a vařte 2 minuty nebo dokud cibule nezprůsvitní.
  7. Vmíchejte mouku a za stálého míchání pomalu přilévejte hovězí vývar.
  8. Přidejte víno, vodu, rajčatový protlak, bobkové listy a tymián, dobře promíchejte. Poté přidejte zpět hovězí maso.
  9. Přikryjte, upravte teplotu na středně nízkou, aby to jemně bublalo. Vařte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud není hovězí maso pěkně měkké.
  10. Přidejte brambory a hrášek a vařte dalších 20 minut bez pokličky. Na posledních 5 minut přidejte uvařené houby.
  11. Polévka je hotová, když jsou brambory uvařené a hovězí maso je velmi měkké. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte v miskách.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang