Hovězí svíčková s portským vínem a česnekem -recept

Hlavní jídlaHovězí masoVíno

Recept vhodný ke speciálnímu svátečnímu jídlu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 2 hodiny 30 minut
  • Celkem: 3 hodiny
  • Porce: 4 až 6

Jeden a půl kilogramu hovězího masa pohodlně nasytí čtyři osoby, dva kilogramy nasytí šest osob.

Ingredience

  • 1,5 až 2 kg hovězí svíčkové
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • 300 ml portského vína
  • 4 až 5 stroužků česneku
  • čerstvý tymián

Postup

Hovězí svíčkovou opečte na oleji

Svíčkovou osolte a vydatně opepřete. Na pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje. Svíčkovou na pánvi opékejte, dokud nebude po celém povrchu tmavě hnědá, 1 až 2 minuty z každé strany. Přendejte na talíř nebo prkénko a nechte mírně vychladnout.

Připravte portsko-česnekovou omáčku

Na ještě horkou pánev přidejte máslo a česnek. Vařte 30 až 60 sekund, dokud česnek nezezlátne a nezavoní. Přidejte portské víno a pomocí špachtle seškrábněte ze dna pánve všechny připečené kousky. Víno nechte přejít varem a poté jej stáhněte z ohně.

Svíčkovou uzavřete do sáčku se zipem v mrazničce

Ujistěte se, že se svíčková a omáčka již nezapařují. Je v pořádku, když jsou ještě dost teplé, avšak pokud jsou ještě horké, mohou se přes sáček roztéct.

Ohněte okraj zipu sáčku směrem ven, čímž se kolem sáčku vytvoří manžeta. Díky tomu zůstane sáček při plnění otevřený a ve svislé poloze. Vložte svíčkovou do sáčku a přelijte ji omáčkou. Na vrchní část svíčkové položte 5 nebo 6 snítek tymiánu.

Naplňte hrnec na vývar 5 nebo 6 centimetry vody. Pomalu ponořte svíčkovou do vody a rukama jí pomozte vytlačit všechen vzduch ze sáčku. Jakmile dosáhnete horní části sáčku, uzavřete jej. Svíčkovou vyjměte z vody a začněte vodu ohřívat.

Ohřejte vodu pro vaření sous vide

V tomto případě přichází na řadu ponorná cirkulační pumpa sous vide. Ta udržuje teplotu, takže svíčková nemá šanci se převařit. Vložte pumpu sous vide do hrnce s vodou. Hovězí maso se ve vodní lázni postupně vaří ve vlastní šťávě po dobu několika hodin.

Svíčkovou připravujte metodou sous vide po dobu 2,5 až 3 hodin

Po zahřátí vody na požadovanou teplotu vložte svíčkovou do vody tak, aby byla celá ponořená. Nevadí, když horní část sáčku vyčnívá z vody, pokud je samotná svíčková ponořená. Vařte 2,5 až 3 hodiny.

Svíčkovou osmahněte podruhé

Když je svíčková hotová, vyjměte ji z vody a položte ji na kuchyňskou utěrku. Na pánvi na středním plameni rozehřejte zbývající lžíci oleje, dokud kapka vody nezasyčí a neodpaří se při dotyku.

Pomocí kleští vyjměte pečeni ze sáčku a přeneste ji na pánev. Buďte opatrní – bude prskat! Opékejte ji 30 až 60 sekund ze všech stran, dokud nebude zvenku ještě více propečená a nevytvoří se na ní kůrčička.

Přeneste svíčkovou na prkénko a nechte ji 5 až 10 minut odpočívat.

Odmastěte pánev

Při stále středně vysoké teplotě nalijte omáčku přímo ze sáčku do pánve (větvičky tymiánu vyhoďte). Asi minutu povařte a seškrábněte všechny připečené kousky, které se přilepily na dno pánve. Opatrně přelijte omáčku do servírovacího poháru.

Svíčkovou nakrájejte na plátky a podávejte

Svíčkovou prořízněte a sáček vyhoďte. Svíčkovou nakrájejte buď na silné steaky (jeden steak na osobu), nebo na tenčí plátky (3 nebo 4 plátky na osobu). Ihned podávejte s omáčkou.

Výživové hodnoty na jednu porci

  • 579 kalorií
  • 46 g tuku
  • 2 g sacharidů
  • 36 g bílkovin
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang